Cinefilii s-au dovedit pentru a 17-a oara fideli Festivalului DaKINO, cel mai longeviv eveniment bucurestean de acest gen, inaugurat in acest an cu doua pelicule, una cu Angelina Jolie, cealalta cu Brad Pitt.

Pentru ca spectatorii sa intre mai usor in atmosfera, saxofonistul Flavius Teodosiu a interpretat, marti seara in deschiderea Festivalului DaKINO, un colaj de melodii din filme celebre. Dan Chisu, „parintele“ evenimentului, a taiat scurt panglica, cu un discurs la obiect: „Va multumim ca sinteti pentru a 17-a oara alaturi de noi“.

Sala a fost arhiplina, pe linga cinefili aflindu-se si mari artisti precum Mariana Mihut, Victor Rebengiuc sau Dorel Visan. Cei prezenti au dat dovada de un atasament deosebit fata de cinema, stind pina mult dupa miezul noptii sa vada peliculele „Beowulf“ si „Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford“. Desi sloganul editiei din acest an al festivalului este „Scapa de cliseele hollywoodiene“, mai Hollywood ca in prima seara de la DaKINO cu greu se putea vedea.

Primul film proiectat la DaKINO, „Beowulf“, in regia lui Robert Zemeckis, pare o parodie la adresa noilor tehnologii din cinema, dar beneficiaza din plin de ele. Povestea stravechiului erou anglo-saxon este spusa cu umor, folosindu-se pina la saturatie computerul si alte tehnici ale secolului XXI. Fetele actorilor, nume grele precum Anthony Hopkins, Angelina Jolie sau John Malkovich, sint redesenate pe computer, astfel ca nu realizezi daca joaca cu adevarat actorii sau sint niste copii virtuale ale acestora. Eroul vechii saga cintate peste tot de menestrelii medievali este prezentat ca un supererou hollywoodian care salveaza omenirea cu o singura mina, la propriu, pentru ca, la un moment dat, isi taie singur unul dintre brate pentru ca il incurca la uciderea balaurului. Cel din urma scuipa foc cit sa incendieze toata planeta, iar Beowulf despica teasta peste teasta si varsa tone de singe deopotriva balauresc si omenesc, pina ce, plictisit, decide ca „asta nu mai e razboi, ci macel in toata legea“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.