Aproape 34.000 de femei au fost victime ale violentei in familie, in Romania, in perioada ianuarie 2004-septembrie 2007. Dintre acestea, 224 de femei au decedat, iar principala cauza a acestui fenomen este toleranta, a afirmat directorul executiv al Fundatiei Sensiblu, Cristina Horia.

Potrivit reprezentantei Fundatiei Sensiblu, anual, zeci de femei sunt ucise de catre partener sau de catre un membru al familiei, in timp ce peste 750 de femei cad victime ale violentei domestice in fiecare luna.
"Un numar de 224 de femei au fost ucise de partener, 22 sunt minore, iar 202 adulte. Cel mai frecvent, acest fenomen se inregistreaza la femeile cu varsta intre 25 si 45 de ani", a precizat Horia, in cadrul unei conferinte de presa. Totodata, reprezentanta Sensiblu a adaugat ca 85% dintre victimele violentei in familie sunt femei.

Potrivit statisticilor, in primele trimestre ale lui 2007 au existat 4.463 de cazuri de violenta in familie, cu peste 50 de decese. "Numai in Bucuresti au avut loc, in acest an, cinci crime si o tentativa de omor, in scadere fata de anul trecut, cand au existat zece cazuri", a precizat Cristina Horia.

Reprezentanta Fundatiei Sensiblu a tinut sa precizeze ca printre cauzele care conduc la violenta in familie se numara toleranta crescuta fata de acest fenomen, care este perceput ca un lucru normal. Victimele si agresorii nu stiu ca actele de violenta sunt considerate infractiune si ca pot fi pedepsite. De asemenea, Horia a explicat ca acest fenomen se transmite, copiii expusi la violenta devenind "urmatoarea generatie de victime si agresori", informeaza NewsIn.

La randul sau, reprezentanta Serviciului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii de la Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti, Gratiela Vaduva, a explicat ca la baza majoritatii conflictelor care conduc la acte de violenta se afla "gelozia si alcoolul".

"De la gelozie si alcool se nasc conflicte spontane, iar in cateva secunde se trece de la tipat la cutit", a spus Vaduva. Aceasta a adaugat ca in acest an au fost pregatiti 80 de politisti in domeniul interventiei in cazurile de violenta in familie.

Pentru a veni in sprijinul victimelor violentei in familie, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANFP), a facut anumite propuneri de modificare a Codului Penal. Astfel, potrivit presedintei ANFP, Mihaela Mostavi, exista propuneri ca ordinul de protectie a victimelor violentei domestice sa devina un instrument real, astfel incat aceasta sa ramana in casa iar agresorul sa plece, "nu cum se intampla in prezent, cand victima isi ia copilul si pleca din casa".

De asemenea, agresorul ar putea fi obligat sa participe la programe de consiliere, in centre speciale, iar in locul amenzilor sa fie introduse ore de munca in folosul comunitatii.
Potrivit Mihaelei Mostavi, in prezent, la nivelul intregii tari exista 49 de adaposturi pentru victime si 37 de centre de consiliere si informare.

In cazul unei situatii de violenta in familie, pentru ca agresorul sa fie pedepsit, victima trebuie sa mearga la politie si sa depuna plangere penala. Pedeapsa in astfel de situatii poate fi o amenda de maxim 500 de lei sau inchisoarea, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.