In Italia s-a dezlantuit o campanie mediatica impotriva romanilor. Acestia au raspuns cu un videoclip si mai violent la adresa conationalilor lor, care poate face mai mult rau decit bine.

O adevarata campanie mediatica s-a dezlantuit in Italia la sfirsitul saptaminii trecute, numeroase posturi de televiziune difuzind filmulete documentare despre saracia si infractionalitatea din Romania. Majoritatea erau realizate cu mult timp in urma si descriau realitati care, in unele cazuri, nu mai corespund celor prezente. Rai News 24 a prezentat un film din 2005 despre copiii strazii, alte posturi au aratat imagini despre viata in taberele de romi si Securitatea lui Ceausescu, iar Rai 2 anuntase ca urma sa difuzeze un film pe aceeasi tema.

Romanii stabiliti legal in Italia le-au raspuns cu un clip difuzat pe canalul Italia 1 (al fostului premier Silvio Berlusconi), care contine mesaje extrem de dure la adresa conationalilor lor vinovati de acte de infractionalitate. „Impuscati-va!“, „Sa infundati puscaria!“, „Sinteti animale!“, „Nici macar noi nu va mai suportam!“, „Ati murdarit numele de roman“, „Intoarceti-va acasa!“ spun cei 12 romani care defileaza pe ecran, pe fundalul drapelului tarii noastre. „Clipul acesta vine in continuarea unei campanii de intoxicare a societatii italiene. Eu cred ca acest film va intensifica sentimentele xenofobe. Italienii au destule probleme de ocupare a fortei de munca, de saracie, de somaj, de situatia pensionarilor. Toata aceasta campanie mediatica vine si pe fondul campaniei politice de acum, se incearca gasirea unui tap ispasitor. Campaniile care induc xenofobie incearca sa abata atentia de la aceste probleme“, spune pentru Cotidianul Vasile Dincu, sociolog, specialist in comunicare simbolica. La rindul lui, Dumitru Bortun, presedintele Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice, ne-a declarat ca „este vorba de un film care flateaza asteptarile italienilor. E in cautarea unui public care asteapta acest gen de mesaje. Totusi, e normal ca apar astfel de clipuri, problema noastra e sa stabilim colaborari cu oameni de comunicare din Italia pentru a transmite si celelalte genuri de mesaje despre noi“.

Printre „romanii buni“ se numara o jurnalista, o secretara, un ingrijitor, un informatician, un electrician, un chelner, un intermediar financiar, o persoana care lucreaza in domeniul asistentei pentru imigranti, un mecanic si un muncitor. Clipul a fost difuzat in cadrul emisiunii „Hienele“, un talk-show cunoscut, in cadrul caruia participantii au dorit sa ironizeze isteria antiromaneasca din Italia, dar au facut-o recapitulind infractiunile comise de compatriotii nostri. Cu o zi in urma, acelasi post aratase imagini cu cinci romani care devasteaza barul unui italian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.