Expozitia de fotografie propusa de Muzeul Taranului Roman intre 16 si 29 noiembrie are ca motto: “Unu-i maramuresean, unu-i bucovinean si unu-i oltean”.
Marele etnolog francez Jean Cuisenier ne prezinta trei sate (Sirbi din Maramures, Sucevita din Bucovina si Dobrita din Oltenia) in care a intreprins cercetari, incepand cu anul 1969. In momentul in care folclorul si traditiile populare devenisera instrument de propaganda comunista, acesta a incercat sa patrunda dincolo de manifestarile festiviste ce se organizau in cinstea sa, ca oaspete strain. Cuisenier si-a a intrerupt cercetarile intre 1979 si 1989, pentru ca sa le reia apoi in anii 90 cu sprijinul Muzeului Taranului Roman.

Este foarte interesant de vazut ce a ramas la fel cand totul in jur s-a schimbat. Fotografiile de teren ale lui Cuisenier ne dezvaluie satul romanesc prin obiectivul unui strain apropiat de spiritul romanesc. Acesta s-a concentrat, in cadrul expozitiei, pe trei intrebari: “Ce inseamna pentru maramureseni tunsul oilor? Cum se construieste o casa in Bucovina? Cum se face o pomana in Oltenia?”. Vizitatorii sunt asteptati intre orele 10:00 si 18:00 de marti pana duminica, iar intrarea este libera.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.