Arheologii au descoperit in Centrul Istoric al Bucurestiului, un tezaur de 400 de monede de argint din secolul XVII, informeaza NewsIn.

Un tezaur de 400 de monede de argint occidentale, din secolul XVII a fost descoperit in pivnita unei case de sub intersectia strazilor Tonitza si Sfantul Dumitru, in Centrul Istoric al Capitalei, a declarat seful sectiei Arheologie de la Muzeul Municipiului, Gheorghe Manucu-Adamesteanu.

Descoperirea a fost facuta vineri, in zona unde se lucreaza impreuna cu Institutul de Arheologie "Vasile Parvan". Datorita prezentei unui arheolog la fata locului, tezaurul a fost recuperat fara a fi deteriorat, informeaza NewsIn.

Monedele erau pastrate intr-o punguta de panza aflata intr-o cana de ceramica si sunt in stare buna. Tezaurul a fost trimis la restaurare, iar in cateva zile specialistii vor putea vedea primele monede curatate. De asemenea, fragmente din tesatura pungutei au fost trimise la analize.

Tezaurul va intra in patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti. Institutia are in prezent probleme cu spatiul, deoarece mai multe cladiri ale sale au fost retrocedate dar, daca va avea spatiul necesar, va face o expozitie temporara care sa arate locuitorilor Bucurestiului descoperirile arheologice din ultimii 2-3 ani.
Este o descoperire "normala" pentru ca Bucurestiul este Capitala, iar Centrul Istoric era o zona comerciala, a explicat Adamesteanu.

Tezaurul este insa important pentru ca nu s-au descoperit pana in prezent atat de multe monede de secol XVII. In plus, este vorba de piese occidentale, desi in Tarile Romane circulau mai multe monede otomane. Descoperirea este importanta atat prin dimensiune si specific cat si prin faptul ca tezaurul este intreg.

Alte astfel de descoperiri au mai fost facute in Bucuresti, dar tezaurul a fost risipit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.