In timp ce Ministerul Culturii se balbaie de ani de zile prin instante, lucrarea lui Brancusi este vanduta pe mai multe continente

Inestimabila sculptura a lui Constantin Brancusi, „Domnisoara Pogany", a fost din nou vanduta, de data aceasta unei firme cu sediul in Belize! Fratii Botez, cei care au revendicat lucrarea, au mai vandut-o, anterior, unui om de afaceri norvegian, tranzactia facand obiectul unui dosar aflat pe rolul instantelor din Oslo.

In acelasi timp, pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla un alt dosar cu privire la „Domnisoara Pogany", prin care se incearca incadrarea operei in categoria Tezaur. Ministerul Culturii a pierdut de mai multe ori acest proces, pe motiv ca „a omis" sa timbreze actiunea.

„Domnisoara Pogany" a iesit din Romania cel mai probabil in anul 2000, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti le-a restituit-o fratilor Botez, Alvaro (stabilit in Franta) si Alexandru Eugeniu (stabilit in Norvegia), in conditiile in care acestia promiteau in fata instantei ca lucrarea va ramane in tara.

Nu si-au onorat promisiunea! Un inalt oficial guvernamental declara pentru „Adevarul" ca „Domnisoara Pogany" a fost scoasa ilegal din tara, intr-o valiza diplomatica norvegiana. Despre „Domnisoara Pogany" nu s-a mai auzit nimic pana in 2002, cand autoritatile romane au aflat din presa ca lucrarea urma sa fie vanduta la o licitatie organizata de celebra Casa Christie's din New York.

Statutul juridic incert al lucrarii a facut ca licitatia sa fie anulata. Fratii Botez nu au renuntat insa la ideea de a o vinde si nici nu au readus-o in tara, desi IGP deschisese un dosar penal pe numele lor. Ulterior, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a fratilor Botez, concluzionand ca fapta comisa de ei ar fi reprezentat, de fapt, o... contraventie!

Ultima destinatie, o casuta postala!

„Domnisoara Pogany" a fost revanduta la sfarsitul lunii august, Tribunalul Bucuresti fiind instiintat abia zilele trecute, cu privire la efectuarea tranzactiei. Cumparatorul inestimabilei lucrari a lui Constantin Brancusi este un off-shore din Belize, Studio Capital Inc., cu sediul social intr-o casuta postala: PO Box 1777, Suite 101, 35A Regent Street, Jasmine Court, Belize City!

Aceeasi casuta postala tine loc de sediu social pentru alte aproape 50 de off-shore-uri, potrivit „International Company Profile". Off-shore-ul, reprezentat de Nathalie Sutter si Andre Spoerri, a achizitionat „Domnisoara Pogany" de la fratii Alvaro si Alexandru Botez, domiciliati in Franta, respectiv Norvegia. Desi la Tribunalul Bucuresti a fost depusa o copie tradusa a contractului de vanzare-cumparare, insemnele cu privire la pretul tranzactiei au fost sterse.

Nu este insa pentru prima data cand „Domnisoara Pogany" este vanduta. Lucrarea a mai fost cumparata tot anul acesta. Unul dintre cumparatori este omul de afaceri norvegian Christen Sveaas, care sustine ca a incheiat un contract cu Alexandru Eugeniu Botez, pentru cumpararea operei contra sumei de 18,5 milioane de dolari.

Ulterior, Alvaro Botez nu a recunoscut tranzactia, sustinand ca fratele sau Alexandru a incheiat-o fara a-i cere acordul. Mai mult, Alvaro Botez a anuntat ca intentiona sa vanda lucrarea unui om de afaceri american, care ar fi oferit o suma mult mai mare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.