Numarul bolnavilor cu boli psihice a crescut constant in ultimii 15 ani, a afirmat doctorul Traian Neamtu, seful sectiei de la Laboratorul de Sanatate Mintala al Spitalului Judetean din Cluj.

Potrivit doctorului Neamtu, in 2004 au fost inregistrate la Cluj 900 de internari, in urma a peste 6.500 de consultatii. Este o crestere de circa 20-25 %‚ in fiecare an, ajungindu-se practic la dublarea cazurilor existente inainte de revolutie. Cresterile majore se inregistreaza in rindul depresivilor si alcoolicilor. Grava este cresterea alarmanta a cazurilor cu probleme in rindul persoanelor cu virste cuprinse intre 30 si 45 de ani si a numarului femeilor, care l-a ajuns din urma pe cel al barbatilor suferinzi. Seful sectiei explica acest fenomen prin faptul ca femeile au tot mai multe probleme in ultimii ani: necazuri in familie, sint divortate, sint abandonate de parteneri, au copii de intretinut. Neamtu crede ca este timpul sa se traga un serios semnal de alarma pentru recunoasterea si indepartarea cauzelor care duc la depresii: lipsa locului de munca si conditiile scazute de trai. Neamtu cere un program ferm, considerind problema de o gravitate extrema, asemanatoare cu scaderea natalitatii.

Cazurile de depresii depistate sint tratabile, dar medicatia este scumpa, in medie de circa un milion de lei lunar. "Din cauza problemei cu medicamentele compensate, am ajuns sa dam medicamente din ajutoare externe, dar nu este o solutie pe termen lung, rezervele fiind insuficiente", ne-a spus dr. Neamtu. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.