Jumatate dintre conationalii nostri nu au deloc ori au foarte putina incredere in banci.

Garantiile si siguranta oferite, nivelul dobanzilor si marimea comisioanelor reprezinta principalele criterii avute in vedere de romani la alegerea unei banci. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a conationalilor nostri, cea mai sigura forma de economisire o reprezinta investitia imobiliara, in timp ce o buna parte continua sa-si tina banii „la ciorap".

Desi toate datele statistice arata o crestere a nivelului de trai, aproape jumatate dintre romani, respectiv 44%, nu reusesc sa economiseasca niciodata, iar atunci cand o fac pun deoparte sume mici sau o fac cu mari sacrificii. Astfel, potrivit unui sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDS), doar 2% din romani declara ca-si permit sa puna ceva deoparte, fara restrangeri la alte cheltuieli, alti 37% declarand ca reusesc acest lucru, dar cu „multe si foarte multe restrangeri".

Procentul celor care economisesc efectiv pentru a demara o afacere este de numai 0,3%. Din categoria celor care reusesc sa economiseasca, aproape jumatate pun deoparte maximum 100 de lei, in timp ce doar 5% se pot lauda ca au economisit peste 500 de lei lunar.

Fata de anul trecut, pentru 59% din repondentii studiului, capacitatea de a economisi a ramas aproximativ egala cu cea de anul trecut, pentru 17% fiind insa mai mare. Preferintele de economisire vizeaza leul in proportie de 86%, euro - 8% si dolarul - 1%, fiind de remarcat faptul ca pe masura ce perioada de economisire preferata se majoreaza, creste si tendinta de a economisi in alte valute. Datele sunt confirmate si de analiza instrumentelor financiare utilizate de romani in ultimul an, cand principala forma de economisire, folosita de o treime dintre repondenti, a fost pastrarea banilor in casa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.