Dan Perjovschi, cu expozitii la Muzeul de Arta Moderna din New York sau la Tate Modern in Londra, este liderul unei generatii de artisti contemporani romani in plina afirmare.

Mircea Cantor si Victor Man au devenit in ultimii ani nume cu rezonanta in lumea artei, lucrarile lor valorand adesea mii sau chiar zeci de mii de euro.

Cateva galerii romanesti promoveaza artisti precum Gili Mocanu, Dumitru Gorzo, Suzana Dan sau Ciprian Muresan, care ajung sa expuna si sa vanda bine si in
strainatate.

Arta contemporana romaneasca se afla pe un trend ascendent, cu toate ca piata este inca la inceput. Cota contingentului principal de tineri artisti este intre 300 si 3000 de euro, dar cativa trec cu mult de aceste sume, ajungand sa vanda lucrari cu zeci de mii de euro. Actorii principali pe piata interna sunt galeriile de arta contemporana, care ii reprezinta pe artisti, insa acestia vand mai bine pe piata externa.

"La nivel de vanzari este mai dificil de stabilit o ierarhie, deoarece preturile sunt volatile, de multe ori confidentiale, de multe ori umflate de galerie. Astazi este relativ usor sa te strecori prin nise paralele si sa vinzi foarte bine fara sa iti consolidezi o reputatie sustenabila in sistemul noncomercial. In acelasi timp, cei care au 'locuri fruntase>> la partea simbolica pot vinde mai slab, mai ales daca nu fac pictura", este de parere curatorul Cosmin Costinas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.