Adesea ciocoi in ochii publicului, oamenii de afaceri sint printre cei mai putin apreciati romani.

Notorietate scazuta, asociere instinctiva cu scandaluri de coruptie, imbogatire oneroasa. Perceptiile cumulate in dreptul afaceristilor autohtoni vor fi dezbatute duminica, incepind cu ora 15.30, de catre Mihai Tatulici si invitatii sai in cadrul emisiunii „Zece pentru Romania“, difuzata de Realitatea TV.

Podiumul editiei anterioare, desfasurata in 2005, se afla in strinsa legatura cu spatiul stadioanelor sau al arenelor. Fostii tenismeni Ion Tiriac si Ilie Nastase, alaturi de patronul Stelei, Gigi Becali, ocupa primele trei locuri in clasament, urmati indeaproape de Cristian Tintareanu si de un alt obisnuit al stadioanelor, rapidistul George Copos. Fosta glorie cu mustata a zgurei si actualmente prosper businessman s-a bucurat de aprecierea a 37% dintre romani, urmat la distanta considerabila de latifundiarul din Pipera (23%) si de rivalul sau din Giulesti (9%).

Valorile care fac un bun om de afaceri in mintea romanilor sint adesea in contrast cu lista de nominalizati. Un antreprenor care joaca cinstit si foloseste mijloace corecte in slujba propasirii materiale este bine vazut de catre respondentii sondajului. Un sfert dintre romani vad in Tiriac intruchiparea corectitudinii de pe piata, iar alti 16% se jura ca Becali e din acelasi aluat. Cu toate acestea, nici in Romania, nici in alte parti ale lumii, astfel de atribute nu se pliaza ca o manusa pe oamenii de afaceri, noteaza realizatorii proiectului „Zece pentru Romania“: „Oamenii de afaceri cistiga uneori pentru ca observa oportunitatile pe care altii nu le vad, dar si pentru ca incalca anumite reguli“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.