Pana la epuizarea stocurilor se mai gasesc si produse la pret vechi

Ieri a fost inghesuiala mare la standul de electronice al supermarketurilor si al magazinelor care distribuie aparate electrocasnice. Camere foto digitale, cuptoare cu microunde, aparate de aer conditionat - s-au vandut ca painea calda, la coada, consumatorii dorind sa profite de ultimele zile cu preturi nemajorate.

Si asta pentru ca de astazi se introduc accize la aceste produse, considerate de lux, astfel incat preturile cresc cu 20-30 de procente. Aceasta masura i-a luat prin surprindere pe distribuitori, care au facut cu greu fata avalansei de cereri din ultimele zile, mai ales daca tinem cont ca pentru aparatele de aer conditionat, de exemplu, sezonul nu a inceput inca, iar distribuitorii nu achizitionasera cantitati mari de marfa. Si pentru aparatele foto digitale, proviziile s-au dovedit a fi insuficiente. "Pentru camerele foto Sony, cu rezolutie intre 4 si 5 megapixeli, cu preturi intre 9 si 12 milioane de lei, care au fost foarte cerute in ultimele zile, stocul s-a epuizat. Din gama nu mai avem la vanzare decat modele semiprofesionale, foarte scumpe", spune un vanzator de la o firma specializata in tehnica de calcul.

Si in marile retele de electrocasnice, vanzarile au crescut foarte mult in ultimele zile, pe sectorul digital: camere foto si video. "La noi, unul dintre cele mai cautate modele, cu un pret mediu, pe care de altfel nici nu il mai avem in stoc, a fost Canon", spune un reprezentant de vanzari. Aceasta evolutie nu ii bucura insa foarte mult pe comercianti, intrucat euforia, in cazul camerelor foto digitale, va fi urmata de o scadere drastica a vanzarilor, pe fondul cresterii pietei gri sau negre. Surse din piata spun ca nu acelasi lucru se va intampla pentru aparate mai voluminoase, precum cele de aer conditionat, intrucat "acestea nu se pot aduce din Bulgaria".

Camerele digitale, in schimb, vor fi cumparate doar in excursii in strainatate, acolo acciza fiind zero. De remarcat ca mare parte dintre vanzarile din ultima vreme s-au efectuat cu "banii jos". "Am fost surprinsi sa vedem ca si aparate foto mai scumpe, de 20 sau 25 de milioane de lei, au fost platite cash. Multi dintre cei care intentionau demult sa cumpere o camera foto digitala au mers pe ideea achizitionarii unui aparat performant, chiar daca era mai scump, si l-au platit cash", explica acelasi reprezentant de vanzari. Nemultumiti ca nu gasesc ceea ce cauta, unii consumatori isi explica acest deficit de produse pe stoc prin intentia distribuitorilor de a reface stocul direct cu produse la preturi majorate.

Acestia din urma afirma insa ca vor incerca sa mentina neschimbate preturile, cat mai mult timp. Alti retaileri evalueaza optiunea de a achizitiona un stoc mai mare decat cel obisnuit pentru produsele care urmeaza a fi supuse din nou accizelor "pentru a putea mentine mai mult timp un nivel de preturi atractiv pentru consumatori", dupa cum spune Adrian Barbu, director de vanzari. Detailistii au de altfel doua optiuni, fie pastreaza aceleasi preturi pentru produsele de pe stoc, pana la epuizarea lui, si aduc noile produse la preturi actualizate, fie folosesc, pentru o anumita perioada, un pret mediu, atat pentru produsele existente, cat si pentru cele nou achizitionate, urmand sa creasca pretul in etape.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.