Casa ecologica aduce avantaje pe termen lung, cum ar fi reducerea cheltuielilor de intretinere
Casa ecologica reprezinta un concept nou si in Europa. Chiar daca in Romania exista de secole case din lemn sau chirpici, pina la atingerea standardelor pe care le presupune o casa ecologica mai este mult. Aceasta este o casa in primul rind inteligenta, potrivit arhitectului Dorin Stefan, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania. „Casa ecologica este un concept destul de nou si in Europa, este cu 20-30% mai scumpa decit una traditionala, dar acest lucru se recupereaza in timp“, mai spune acesta.

O constructie ecologica, la fel ca una pasiva, se caracterizeaza prin faptul ca nu elimina noxe, asa cum se intimpla in cazul unei constructii clasice. Noxele sint generate de procesele de incalzire sau alte astfel de operatiuni generatoare de poluare. „Casele ecologice se confunda de la un punct cu cele pasive, conceptele fiind oarecum asemanatoare. O casa pasiva isi conserva foarte bine energia, avind un transfer termic extrem de mic cu mediul inconjurator, in vreme ce o casa ecologica este prietenoasa si neintruziva cu natura“, spune arhitectul Cristian Cocioba, director executiv BICAU (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism). Costurile la intretinere se reduc doar in cazul in care casa ecologica e si pasiva, adica nu elimina deloc noxe. In acest caz, intretinerea, comparativ cu o casa traditionala, poate scadea de la 450 de euro lunar, in cazul unei case obisnuite incalzite cu gaze, la 100 de euro anual, in cazul unei case pasive.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.