O simfonie de camera a lui George Enescu si balada Miorita, in interpretarea lui Grigore Lese, deschid festivalul elvetian Culturescapes, dedicat in acest an Romaniei, care are in program si o selectie de filme, muzica contemporana, teatru si o expozitie de arhitectura, informeaza NewsIn.

Festivalul Culturescapes, initiat in 2003 la Basel, prezinta la fiecare dintre editiile sale o regiune din Europa de Est.

Editia 2007, dedicata Romaniei, debuteaza maine cu un concert sustinut de orchestra de camera din Basel, cu Simfonia de camera op. 33 in Mi major de George Enescu.

Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, va vorbi despre semnificatia baladei Miorita, pe care Grigore Lese o va intrepreta in variante arhaice, culese din diferite zone locuite de romani. Gala inaugurala include de asemenea, un recital de muzica bizantina al corului Stavropoleos.

Programul festivalului ce se desfasoara in noiembrie si decembrie si la Berna, Uster, Zurich si Dornach, in Elvetia, precum si la Lorrach, in Germania, include si o selectie de filme din ultimii 40 de ani ai cinematografiei romane. In program sunt prezent pelicule de Liviu Ciulei, Ion Popescu-Gopo, Dan Pita, Lucian Pintilie, Florin Iepan, Radu Jude, Hanno Hofer, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu si Cristian Mungiu.

Participantii la eveniment vor putea asculta si muzica scrisa de compozitori romani contemporani, Stefan Niculescu, Aurel Stroe, Dan Dediu, Diana Rotaru si Irina Ungureanu, iar trupa Shukar Collective va sustine concerte la Uster, Zurich, Lorrach si Berna.

Ana Blandiana, Nora Iuga, Mircea Cartarescu, Catalin Dorian Florescu si Franz Hodjak, vor sustine lecturi in mai multe orase elvetiene.

De asemenea, artistul Dan Perjovschi isi va prezenta, la Kunsthalle Base proiectul „I Am Not Exotic - I Am Exhausted“, iar Lia Perjovschi va fi prezenta cu proiectul "Arhiva de arta contemporana /Centru pentru analiza artei 1990-2007".

Expozitia de arhitectura "Remix, fragmente dintr-o tara", prezenta si la Bienala de arta contemporana de la Venetia, gazduita de aceasta data de Muzeul Elvetian de Arhitectura, ilustreaza evolutia peisajului urban romanesc in ultimii 17 ani, in comparatie cu perioadele anterioare.

Teatrul romanesc va fi de asemenea prezent in festival, prin reprezentatii ale Teatrului Luni, la Kaserne, in Basel, intre 28 noiembrie si 1 decembrie, cu spectacole de Lia Bugnar si Stefan Peca.

Anul trecut, tara invitata a festivalului a fost Estonia, iar editiile din anii precedenti au fost dedicate Georgiei, Armeniei si Ucrainei. Tarile vizate pentru anii urmatori sunt Turcia (2008) si Azerbaidjan (2009), informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.