Unul dintre cele mai asteptate spectacole din cadrul Festivalului National de Teatru (FNT) a fost montarea regizorului german Thomas Ostermeier a piesei „Concert la cerere“ de Franz Xaver Kroetz.
Realizat cu echipa teatrului Schaubuhne am Lehniner Platz din Berlin, „Concert la cerere“ este un spectacol care povesteste in gesturi simple si banale tragedia unei femei singure. Domnisoara Rasch, excelent interpretata de tinara actrita Anne Tismer, intra seara in propriul apartament, unde, cu o aplecare maniacala spre ordine, face gesturile de zi cu zi ale oricarui om. Maninca, se duce la toaleta, asculta muzica la radio, priveste o emisiune imbecila la televizor, uda florile, sterge cu hotarire orice pata reala sau imaginara de pe mobile, joaca Solitaire pe calculator, isi inchide toate usile si ferestrele, isi pregateste patul pentru culcare, adoarme, pentru ca, apoi, in toiul noptii sa se trezeasca si, la fel de banal, sa inghita un flacon cu pastile, una cite una, cu constiinciozitatea cu care facea ordine prin casa.

Un destin marunt ca milioane altele, care vorbeste despre autismul la care sint condamnati oamenii intr-o societate de consum in care primul lucru devorat este sufletul. Piesa este cu atit mai socanta cu cit povestea este mai banala. Actrita nu scoate nici o vorba pe parcursul spectacolului. Povestea este spusa doar din gesturi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.