Federatia Educatiei Nationale (FEN) a decis deschiderea conflictul de munca si declanseaza astazi, protestele care pot culmina cu greva generala, daca guvernul nu acorda profesorilor salariul minim de 880 de lei.

"Vom face cunoscut forurilor europene si Internationalei Educatiei incalcarile grave ale regulilor si legislatiei parteneriatului social de catre un guvern care, pretinzandu-se liberal, a reinstaurat de fapt practicile comuniste cele mai odioase", se arata intr-un comunicat de presa, remis NewsIn.

Un alt motiv legat de declansarea conflictului de munca este refuzul Guvernului de a raspunde favorabil solicitarilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorarilor salariale pentru anul 2008, inainte de aprobarea bugetului. De asemenea, Guvernul ar trebui sa respecte hotararea judecatoreasca a Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010, pentru personalul din invatamant aflat pe functii sau posturi care necesita studii superioare.

Sindicalistii mai cer asigurea fondurilor necesare pentru ca majorarea suplimentara de 10%, acordata pentru personalul didactic cu gradul I, sa fie aplicata pentru intreg personalul didactic de predare.
Potrivit programului stabilit de organizatiile teritoriale, in fiecare zi a saptamanii se vor organiza proteste la nivel judetean. „Sindicatele afiliate FEN au luat aceasta hotarare pentru a nu perturba foarte mult orarul la clase. Speram ca ministrul Adomnitei sa inteleaga demersul nostru si sa nu ne oblige sa ajungem la proteste nationale”, a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Programul protestelor prevde greva de avertisment astazi, intre orele 12.00 si 14.00, a membrilor Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Sibiu. In saptamana 12 - 18 noiembrie, protestele continua cu grve de avertisment, marti, la Caras Severin, miercuri, la Galati; joi, greva de avertisment la Satu Mare, iar vineri, greva la Timis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.