Romanul „Capul retezat“ de Iris Murdoch, publicat recent la Editura Polirom, este o satira cu picanterii la adresa burgheziei londoneze, instarita si inzestrata cu ambitii intelectuale.
Daca psihanaliza s-a folosit din plin de beletristica, prin „profesorii“ sai, pentru a ilustra tot felul de maladii si complexe, nici scriitorii nu s-au lasat mai prejos, folosind uneori simptomele descrise de psihanalisti pentru a elabora scheletul unui roman.

Iris Murdoch ironizeaza ambitiile ambelor tabere prin romanul sau „Capul retezat“, ale carui ite se tes urmind complicatul algoritm al patologiei studiate a la Freud si a la Jung. O face insa atit de constiincios incit personajele sale, plasate in segmentul instarit si cu ambitii culturale al burgheziei londoneze, sint impinse catre o ingenioasa si firava granita dintre caricatura si fictiune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.