Producatorii de droguri inventeaza pe banda rulanta noi varietati de amfetamine – de tipul ecstasy. Pana la depistarea lor de catre autoritati si includerea pe lista substantelor interzise, fac ravagii printre consumatorii de droguri
Recent, dealerii au scos la vanzare, "drug-designer"-ele, substante cu acelasi calitati ca ale drogurilor "usoare", dar care, pana una-alta, nu sunt interzise detinerii.

"Au aparut pe piata, cam de un an, asa-numitele 'drug-designer>> care au acelasi efect terapeutic ca si drogurile, dar care nu sunt supuse controlului. Adica nu sunt interzise la detinere", spune comisarul-sef Marioara Marian, sefa Laboratorului Central de Analiza si Profil al Drogurilor, Precursori din cadrul Directiei Antidrog (DA) a IGP. "In special e vorba de substante care inlocuiesc pastilele de tip ecstasy, adica toti derivatii de amfetamina, care este un stimulent al sistemului nervos central, iar zeci de derivati din categoria ecstasy au un efect halucinogen", explica Marioara Marin, chimista experta in droguri de mai bine de 20 de ani. Daca o vezi, ai crede mai degraba ca este specialista in retete culinare, nicidecum in cocktail-uri de droguri.

"Drogul e cel care da dependenta"

La inceput in compozitia pastilei de ecstasy a fost introdus un nou derivat de amfetamina, pentru ca ulterior "drug-designer"-ul sa ramana singur. Iar acesta nu intra sub efectul Legii 143/2000, privind regimul, consumul si traficul de droguri. Iar cum legea romaneasca este aliniata legilor europene, doar in momentul in care se va stabili ca un nou drog sa fie introdus in lista Romania il va introduce. Mai mult, "consumul de 'drug-designer>> nu produce un sevraj insuportabil incat sa ajunga la spital", adauga specialista Marioara Marian. "Chimistii producatorilor de droguri, din laboratoarele clandestine, de mare valoare profesionala, modifica permanent structura chimica a drogurilor in asa fel incat sa obtina un nou compus care sa ocoleasca legea", aproape ca ofteaza politista. In concluzie, subliniaza Marioara Marin, un drog nu e drog daca nu-ti produce dependenta si trebuie ca, mai intai, aceste "drug-designere" sa fie testate si sa se demonstreze ca dau dependenta. Abia apoi urmeaza sa fie incluse in tabelele anexe ale Legii 143/2000.

Drogati de la "categoria grea"

Dorel, zidar de meserie, si Marin, zugrav convertit in sofer, au 21, respectiv 24 de ani si sunt internati la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" pentru dependenta de droguri. Ambii sunt recidivisti, primul e pentru a patra oara aici, iar al doilea e doar la a doua vizita. In niste pijamale mototolite, cu cearcane imense, vinetii, au miscari de zombi. Mai au putin si termina dezintoxicarea. Aproape ca rad cand sunt intrebati de Ecstasy sau "drug-designer". Ei fac parte din categoria grea a dependentilor. Heroina le-a topit adolescenta si inceputul tineretii. Dorel a tras prima tigara cu heroina la 15 ani, iar Marin la 16. Au urmat rapid folia si, inevitabil, seringa. Au luat-o de la scoala, de la prieteni. Primele tigari pe gratis. Apoi, din salariu, din furat si din ce mai vindeau de prin casa. Povestile sunt trase la indigo. "In gandu' meu vreau sa ma las. Cre' ca am 80% sanse...", bolboroseste nesigur Dorel, uitandu-se aiurea printre gratiile de la fereastra. Marin e mai optimist isi da 90%. "Sa nu minti doctoru'. Sa-i spui cu cat te droghezi", il dadaceste el pe un pusti venit sa se interneze de mana cu maica-sa. "astia declara un consum mai mare si doctorii ii dau mai multe medicamente de-i chiauneste de cap", explica el doct. Apoi cade iar in depresie: "Da' ce sa fac, tata m-a dat afara si n-am unde sa ma duc. As vrea sa imi gasesc un serviciu si sa rup anturajul...". Antebratul stang ii e brazdat de zeci de taieturi fine, de lama de barbierit. Atunci cand s-a automutilat a crezut ca e o idee buna...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.