Pe vremuri, faceau linguri pe care le vindeau, in tara, din carute. Au plecat in Italia si au vandut muzica: serenade si cantonete cantate la trompeta si acordeon. Pe ritmuri muzicale si-au pierdut identitatea

La Mironu, una dintre cele mai mari comunitati de tigani lingurari din judetul Suceava, domneste nelinistea. Familiile ramase acasa se pregatesc sa primeasca inapoi sutele de tigani plecati in Cizma. Nu sunt dintre cei rai, isi castiga existenta cinstit, spun ei.

De cand se stiu au cantat pe la nunti, botezuri si cumetrii. De vreo 10 ani, comenzile s-au rarit, iar acordeoanele, trompetele si viorile incepeau sa prinda praf. S-au reorientat rapid, iar Italia i-a adoptat cu bune si rele. Strada era numai a lor, iar cantonetele si serenadele au fost invatate rapid. Banii primiti de la trecatori se intorceau in Mironu.

Multi erau dati pe gat la crasma din sat. Altii se mai vad si acum in casele care se inalta dintre noroaie. Pana acum o saptamana, cand muzica a amutit. Urmeaza repatrierile fortate si revenirea la ce a fost inainte. Regasirea cu ei insisi pare a fi insa imposibila...

Mazarel Plaiu este unul dintre cei care isi faceau planuri de castig in Italia. Vine la primaria din comuna Valea Moldovei si discuta cu primarul. Vrea sa stie daca e bine sa mai plece in Peninsula. Concluzia o trage singur: „Cine mai are curajul sa se duca cu acordeonul sa ceara un ban. Mergeam pe plaja cu copiii si o duceam cu totii bine.

Acum, la Constanta cu noi. Ioc burta plina, o sa stam cu burta goala". Isi aduce aminte cu placere de clipele petrecute in Italia. „Se castiga bine. In 10 zile, patru oameni se intorc acasa cu 2.000 de euro, da' numa daca stii muzica", dezvaluie Mazarel. Oful ca pierd bani ii macina si pe ceilalti tigani din Mironu ramasi acasa. Cu totii stiu ca binele s-a dus.

Mailat, „ungurul nebun!"

Din cei 1.500 de tigani ai satului, mai mult de jumatate sunt muzicanti. Pe vremuri, cand s-au stabilit in satul din apropierea raului Moldova, erau lingurari. Acum nimeni nu mai stie aceasta meserie care i-a hranit pe ai lor.

Ultimul lingurar a murit acum cativa ani, iar cei tineri nu s-au invrednicit sa invete ceva de la el. Au preferat sa fie greieri. Sa cante vara pe la nunti, iar iarna sa traiasca din amintiri. Si au fost vremuri cand iernile erau calduroase.

„Intreba lumea de noi. Dupa Revolutie, cand a iesit aparatura asta, nu ne-a mai chemat aproape nimeni. Rar mai prindeam si noi cate o comanda. Eu cant de la opt ani si am opt copii. I-am invatat pe toti sa cante. Mergeam prin Italia si castigam si cate 40 de euro pe zi.

Dar a venit ungurul asta nebun (n.r. - Nicolae Romulus Mailat) care ne-a stricat Italia", s-a confesat Petrica Plaiu, unul dintre multii muzicanti din Mironu. Ii tine isonul Ilie, tot din neamul Plaiu. Acesta are un baiat, o fata si ginerele plecati recent in Italia sa castige bani. „S-au dus la Foggia. Baietii sa cante la acordeon si fata sa stea cu ei. Nu-i trimiteam daca stiam ca o sa se intample nenorocirea cu ungurul asta. Ca va spun eu, ala nu-i tigan, e ungur, chiar daca sta el in Romania", a spus cu naduf Ilie Plaiu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.