Cu aproape 15 ani in urma, realizatoarea de televiziune Florica Gheorghiescu solicitase o convorbire de mai lunga durata cu Lord Yehudi Menuhin, avand ca subiect relatia de o viata cu maestrul sau, George Enescu. Asa cum ne povesteste autoarea filmului: „Am ajuns in 1993 la Londra... In Chester Square, la numarul 65, se afla somptuoasa vila a maestrului Yehudi Menuhin. Ne-a primit cu o caldura emotionanta, semn al admiratiei si pretuirii uriase fata de maestrul mult iubit...”.

Astfel a inceput realizarea acestui film antologic, dedicat lui Enescu, in care portretul este conturat in principal de marturiile discipolului sau, pornind de la faptul ca ii pastra o amintire unica in inima sa. Vazut acum un deceniu, filmul semnat de Florica Gheorghiescu a facut sa vibreze multi melomani dornici sa cunoasca, din perspectiva afectiunii lui Menuhin, personalitatea enesciana. Cu abilitate si fantezie, filmul se construieste cumuland detalii si aspecte inedite, veritabila monografie de televiziune inchinata acestui subiect generos. De altfel, realizatoarea a si fost distinsa pentru filmul sau cu o Mentiune speciala la a 36-a editie a Festivalului de radio-televiziune de la Monte Carlo, in februarie 1996, „pentru uriasa sa valoare documentara in sfera muzicii clasice a secolului XX”.

Gratie doamnei Ioana Bogdan, producator executiv al TVR MEDIA, acum filmul a fost adaptat conditiilor tehnice si artistice necesare preluarii sale pe DVD. Oricare iubitor de muzica poate obtine acum fericita oportunitate de a se reintalni cu legenda enesciana evocata de un imens artist al muzicii secolului trecut, lordul Yehudi Menuhin.

Emotionanta derulare a acestei lansari, de care s-au bucurat in primul rand realizatorii filmului, a fost completata, prin oferta concertului gazduit de Muzeul National „George Enescu”, evocand relatia artistului roman cu muzica franceza, in creatii talmacite de violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Mihai Ungureanu. Un binevenit dar de Craciun, „Enescu in inima mea” inseamna acum, asa cum se scrie pe coperta noului DVD, intr-adevar un Moment de aur.