O productie a unui teatru irlandez, prezentata in premiera la noi, in cadrul Festivalului National de Teatru (FNT), dramatizeaza grotescul conjugal, abunda in replici taioase si mentine tensiunea publicului la cote maxime.
Cel de-al doilea spectacol din cadrul Modulului International de la FNT „Doi pentru o cina in doi“, o productie BDNC Theatre (Irlanda), in colaborare cu Concorde Contemporary Music Ensemble, a fost gazduit de Teatrul Foarte Mic, pe parcursul celor doua reprezentatii de simbata si duminica. Piesa este o drama regizata de Ciaran Taylor, in care plictisul unui menaj transforma obiectele dintr-o bucatarie in tot atitea arme de gherila. Protagonistii, interpretati de Ruth Lehane si Karl Quinn, sint o pereche care intra perfect in pielea anonimitatii: stersi, fara stralucire, imbracati banal, virsta nederminata.

De la un capat la altul al piesei, cei doi soti pregatesc, de-adevaratelea, o masa aniversara, condimentind reprezentatia cu mirosuri puternice. Fiecare are sarcini precise la milimetru: „Eu am facut cumparaturile, deci nu eu mut sacosa de acolo“, „Ai spalat pe jos? Era pe lista!“, „Ai sters dulapul? Doar era pe lista“. Ritualizindu-si responsabilitatile domestice, protagonistii par sa cada intr-un soi de autism: nici unul nu poate empatiza cu celalalt, nu intelege ce si cum ar putea sa ofere pentru a restabili o intelegere fireasca. Traiul in comun i-a abrutizat, iar obsesia de a economisi, pentru a se putea descurca in niste conditii modeste, i-a facut sa contabilizeze tot: el ii reproseaza consoartei ca a baut vin inainte de masa, ea ii stranuta lui in farfurie, pentru ca i se pare ca si-a oprit prea multa mincare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.