Specialistii spun ca doar o Romanie mai bogata ar fi capabila sa-si sustina pensionarii, fara a ameninta tinerele generatii cotizante la sistemul de pensii

Strategia de postaderare prezentata in aceste zile de ziarul "Adevarul" descrie un tablou demografic sumbru pentru Romania anilor 2025: vom fi mai putini, mai batrani si mai bolnavi. Sociologii au comentat astazi aceste cifre si au identificat cateva solutii pentru atenuarea fenomenului.

Coordonatorul Fondului ONU pentru Populatie, Laurian Arghisan, vede rezolvarea situatiei printr-o strategie pe termen lung, axata pe cresterea calitatii vietii oamenilor. Aceasta ar trebui sa cuprinda nu doar stimulente financiare pentru tinerele familii, dar si masuri fiscale, de reducere a impozitelor pe salarii in functie de numarul de copii.

"La noi s-au obtinut rezultate bune prin sustinerea financiara a mamelor, dar aceste legi ar trebui sa faca parte dintr-un pachet care sa cuprinda si asigurarea de locuinte pentru tineri sau de locuri in institutiile de educatie", a spus Arghisan.

PIB-ul unei tari sustine varstnicii

Fluxul migratiei externe ar putea fi dimiunat prin salarii mai atractive pe piata muncii, care ar putea determina revenirea celor plecati in strainatate.
"Daca PIB-ul unei tari este mare, societatea e mai bogata si poate sa-si sustina varstnicii. Presiunea asupra tinerilor care cotizeaza la sistemul de pensii nu va mai fi atat de mare", apreciaza Arghisan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.