Aproximativ 50 de artisti au organizat ieri dimineta, la galeria H'Art, un protest impotriva deciziei Ministerului Culturii si Cultelor de a achizitiona obiecte de arta pentru Muzeul National de Arta Contemporana doar de la artistii si rudele lor, potrivit managerului H'Art, Dan Popescu.

Popescu a spus ca artistii care au semnat ieri o scrisoare deschisa adresata Ministerul Culturii si Cultelor protesteaza impotriva "sistemului etatist" al achizitionarii de obiecte de arta pentru Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), informeaza NewsIn.

Ministerul Culturii a anuntat la inceputul lunii octombrie ca va cumpara lucrari de arta plastica romaneasca realizate in orice tehnica, in valoare totala de 500.000 de euro, care vor fi selectate de o comisie de specialisti si vor intra in colectia Muzeului National de Arta Contemporana, pentru a fi expuse pe viitor, trimise la muzee de arta din tara si la institutii publice sau oferite unor sefi de stat si oficialilor europeni.

Comisia va fi condusa de rectorul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Ruxandra Demetrescu, iar printre membrii se numara directorul general al MNAC, Mihai Oroveanu, criticii de arta Gheorghe Vida, Ioana Vlasiu si Adrian Guta, curatorul MNAC Oana Tanase si criticul de arta Joanna Grevers, curatorul unei galerii de arta din Munchen.

"In conditiile acestea, nu se ofera autonomie muzeului de a alege operele potrivite, deoarece cinci dintre persoanele din comisie sunt din afara muzeului", a declarat Dan Popescu.

Potrivit Ministerului Culturii, la selectie, prima din ultimii sapte ani, pot participa artisti sau mostenitorii acestora, care trebuie sa depuna o serie de documente, intre 15 octombrie si 2 noiembrie la Teatrul National Bucuresti.

"Stilul acesta de achizitionare este discriminatoriu, deoarece la selectie nu pot participa colectionari, galerii sau alti intermediari, ci doar artistii sau rudele de gradul I", a explicat directorul H'Art. Popescu a spus ca, atunci cand artistii s-au adresat unui reprezentant al Ministerului Culturii pe aceasta tema, li s-a raspuns ca "la anul va fi mai bine".

Printre cei 50 de semnatari ai protestului se numara artisti foarte cunoscuti ca Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Matei Bejenaru sau Nicu Ilfoveanu. Plasticienii solicita oprirea seiunii de achizitii propusa de catre Ministerul culturii. Artistii au anuntata de asemenea MCC ca nu vor participa la aceasta sesiune de achizitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.