Marti, a avut loc la Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei vernisajul expozitiei "Arta spaniola din secolul XX", apartinand colectiei de arta a Fundatiei "la Caixa", deschisa in Salile Kretzulescu.

Expozitia este organizata cu ocazia inaugurarii primei sucursale a "la Caixa" in Bucuresti si prezinta, in premiera, publicului din Romania 24 de lucrari de arta spaniola din colectia de arta contemporana a Fundatiei, semnate de treisprezece dintre cei mai importanti artisti reprezentanti ai curentelor abstracte manifestate in Spania postbelica. Expozitia va ramane deschisa pana pe 27 ianuarie 2008.

Joan Ponc, Antoni Tapies, Antonio Saura, Luis Feito, Martin Chirino, Jose Guerrero, Joan Hernandez sau Jorge Oteiza sunt doar cativa dintre artistii prezenti in prima expozitie pe care fundatia spaniola "la Caixa" o aduce in Romania. Selectia oglindeste schimbarea pe care au experimentat-o artele plastice din Spania in anii '50 si '60 ai secolului trecut, reflectand reformele politice, economice, sociale si culturale care s-au produs in perioada postbelica. Artistii acestei perioade, de dupa Razboiul Civil din Spania, promoveaza o arta abstracta, informala, cu care au dobandit rapid faima internationala, arta lor fiind profund influentata de cele doua figuri importante ale artei spaniole de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial: Picasso si Miro. Publicul roman are astfel posibilitatea intalnirii cu opere semnate de Joan Ponc si Antoni Tapies, care oglindesc suprarealismul lui Miro, dar si cu lucrari care ilustreaza universul gestual, material si spatial al unor artisti care reprezentau atunci "informalismul" si expresionismul abstract, precum Antonio Saura, Manuel Millares, Luis Feito, Rafael Canogar si Martin Chirino.

Acestia au format, la acel moment, grupul El Paso, impreuna cu renumiti artisti ai perioadei, ca Antoni Tapies la Jose Guerrero, Joan Hernandez Pijuan sau Gustavo Torner. Expozitia include, de asemenea, trei opere realizate de Jorge Oteiza, artistul din Tara Bascilor care a dezvoltat o sculptura personala si independenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.