Grupul bancar La Caixa a marcat deschiderea primei sale sucursale din Capitala printr-un itinerar format din 24 de opere de arta contemporana spaniola, expuse la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Vernisajul expozitiei a avut loc marti, iar operele de arta vor putea fi vazute la Bucuresti pina pe 27 ianuarie 2008 sint semnate de paisprezece dintre cei mai importanti artisti ai miscarilor abstracte de dupa Razboiul Civil spaniol. „Prin expozitia pe care am adus-o la Bucuresti vrem sa aratam o parte din colectia noastra de arta contemporana, mai concret, opere din ultimii 30 de ani apartinind principalilor artisti din aceasta perioada“, a declarat pentru Cotidianul Jose F. de Conrado, directorul executiv al Fundatiei La Caixa.

Selectia reflecta traiectoria miscarilor artistice spaniole din timpul anilor '50 si '60, care a fost, fireste, conditionata sau incadrata in contextul reformelor politice, economice, sociale si culturale produse in perioada postbelica. Orice vizitator al expozitiei isi va incepe periplul cu operele lui Joan Ponc si Antoni Tapies, care inca oglindesc suprarealismul lui Miro, putind admira mai apoi lucrarile reprezentantilor informalismului si expresionismului abstract din Spania: Antonio Saura, Manuel Millares, Luis Feito, Rafael Canogar si Martín Chirino, membri ai grupului El Paso, impreuna cu artisti renumiti ai perioadei, precum Jose Guerrero, Joan Hernandez Pijuan si Gustavo Torner. Au fost incluse si trei opere ale lui Jorge Oteiza, artistul din Tara Bascilor care a dezvoltat o sculptura imposibil de incadrat in vreun curent, iar, in incheiere, pot fi vazute opere semnate de artistii catalani Josep Guinovart, Albert Rafols-Casamada si Antoni Clave.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.