Ne-am obisnuit sa aflam din toate sondajele ca romanii au mare incredere in Uniunea Europeana, cu mult peste media statelor membre. UE a fost asociata cu prosperitatea, rezolvarea problemelor sociale, stabilitatea economica, siguranta zilei de maine.

Odata cu aderarea, Romania a devenit parte a acestei institutii si poate avea un cuvant de spus pe plan european. Opinia publica nu crede insa acelasi lucru si se raporteaza in continuare la Uniune din exterior. Numai 27% dintre romani considera ca parerea lor “ar conta” in relatia cu UE. Este un procent semnificativ mai mic decat cele inregistrate in UE15. Si in legatura cu capacitatea de influenta pe care o are Romania in cadrul UE, romanii sunt mult mai sceptici decat restul statelor membre. Numai 45% dintre ei considera ca “opinia Romaniei conteaza in UE”. Comparativ, cetatenii din cele zece state care au aderat in 2004 apreciaza ca tara lor conteaza pentru UE in proportie de 60%. Procentul este si mai mare la nivelul UE15, ajungand la 69%. Datele au fost preluate din ultimul barometru de opinie publica al CE, dat publicitatii in luna iunie 2007.

O mare problema este informarea populatiei. Cand sunt chestionati, un sfert dintre romani apreciaza, la modul general, ca sunt bine informati asupra “temelor politice europene”, fata de 31% procentul corespunzator pe total Uniunea Europeana. In realitate, cei care cunosc cu adevarat aceste teme sunt mult mai putini. Romanii vorbesc despre politicile europene la nivel general, iar agenda interna este perceputa total separata de temele de interes european. De exemplu, la nivelul vechilor state membre ale UE, 42% dintre cetatenii care considera ca problemele de mediu sunt importante la nivelul tarii lor declara, in acelasi timp, ca sunt bine informati in domeniul politicilor europene aferente domeniului. La noi insa, asemenea corelatii inca nu se fac. Cele doua agende sunt percepute ca fiind total diferite. Pentru ca pe plan intern asteptarile au fost inselate, romanul mediu isi indreapta speranta catre UE, pe care o vede ca principal mecanism institutional de reducere a saraciei, de rezolvare a problemelor sociale. Astfel s-a ajuns ca 49% dintre romani sa sustina ca UE ar trebui sa ia deciziile in ceea ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei, in timp ce 43% spun ca decidentul este guvernul national.
Asadar, romanul mediu nu prea intelege cum functioneaza UE ca institutie si nu crede ca isi poate face auzita vocea la Bruxelles.

Pe 25 noiembrie sunt programate alegerile pentru Parlamentul National. Este pentru prima data cand cetatenii romani sunt chemati sa se pronunte in legatura cu o tema europeana. Un sondaj de la inceputul acestei luni arata insa ca peste 80% dintre romani nu stiu nici macar cand are loc acest scrutin. Iar mesajele din campania electorala se axeaza mai mult pe problemele de politica interna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.