Medicii specialisti apreciaza ca apropierea iernii va aduce cu sine un numar mult mai mare de imbolnaviri, comparativ cu anii trecuti
Cu un nume potrivit mai degraba pentru destinatii turistice, virusul gripal „Solomon Islands" ar putea face ravagii printre romani, din cauza imunitatii scazute pe care o au fata de noul microorganism.
Cea mai buna solutie pentru prevenirea unei epidemii este vaccinarea, pe cat posibil, a populatiei cu risc major la imbolnaviri - batrani si copii din institutii de ocrotire, medici, profesori, salariati din institutiile care lucreaza cu publicul. Dar, pana la vaccinare, medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate.
Noul virus a facut deja cateva victime, in acest an. „Virusul gripal Solomon Islands il inlocuieste in vaccin pe cel de tip Noua Caledonie, acesta din urma fiind prezent sase sezoane in Romania si Europa. Din mai si pana in septembrie, in Australia si Noua Zeelanda, noul virus a provocat sase decese", a precizat medicul Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa.

„Este o tulpina total noua si este o tulpina ce nu a circulat in ultima vreme si fata de care populatia are o imunitate mai scazuta. Ne asteptam la un numar mai mare de imbolnaviri, nu neaparat la o epidemie, in functie de gradul de acoperire vaccinala pe care si-o va asigura populatia", a declarat Catalin Apostolescu, medic primar, boli Infectioase Institutul Matei Bals.
Virusurile gripale au multiple simptome si semne, a mai spus medicul. Gripa are un debut brusc cu febra mare, durere mare de cap, tuse persistenta si dureri musculare. Boala se poate manifesta mai agresiv la copii, debutul fiind astenie, febra, convulsii, frisoane, chiar si diaree. Virusul Solomon Islands a fost deja depistat in Europa - la cativa bolnavi din Franta, Danemarca, Suedia, Olanda, Islanda si Ungaria.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.