Discriminarea este omniprezenta in companiile romanesti , nu exista sisteme clare pentru evaluarea performantelor iar promovarile au loc pe baza criteriilor subiective

Companiile au, din cauza unui management al diversitatii defectuos, probleme cu "infidelitatea" angajatilor, cheltuiesc frecvent bani pe recrutare, pentru ca multe dintre persoanele angajate sa plece in primele trei luni, cand inca sunt in perioada de training, potrivit unui studiu prezentat ieri la un seminar organizat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) si Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA.

Potrivit unui raport prezentat la seminar, care a fost realizat de CPE si se bazeaza pe raspunsurile a 695 de angajati si 123 de manageri din 43 de organizatii, 28,46% dintre manageri cred ca unei femei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe infomatii si va fi evaluata mai atent decat un barbat care candideaza pe acelasi post. Potrivit Mediafax, peste 70% dintre manageri considera ca o angajata cu copii va fi mai putin dispusa sa stea peste program, fata de alti angajati. Peste 60% dintre manageri considera ca femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale decat barbatii. Potrivit studiului, un manager din doi munceste zilnic peste programul normal de lucru si peste 50% dintre manageri considera ca angajatii care muncesc si ei peste program sunt mai apreciati de conducere. Potrivit raportului, in 40% dintre organizatiile in care au fost aplicate chestionare nu exista sisteme de evaluare a performantelor angajatilor. Dana Olteanu, expert in resurse umane de la CPE, considera ca in multe companii nu exista criterii clare pentru evaluarea performantelor in promovarea angajatilor, acordarea bonusurilor, politica de instruire, participarea la actionariat, toate aceste beneficii fiind acordate pe criterii subiective, personalul simtindu-se nedreptatit.

Discriminare si salarii nemotivante

Potrivit raportului, pentru a avea un loc de munca bine platit femeile cred ca trebuie sa aiba 40 de ani, studii, experienta si un aspect placut. Barbatii spun ca le trebuie studii, calificari, recomandarea de la locul de munca anterior, un aspect adecvat, bani si relatii. Alte opinii evidentiate de raport sunt faptul ca obtinerea unui loc de munca bine platit se face rar dupa criterii de competenta. Peste 47% dintre manageri si 49% dintre angajati cred ca barbatii sunt preferati in functii de management. Persoanele care lucreaza in firme de consultanta si in managementul resurselor umane cred ca barbatii "se vand" facand apel la realizari si la chestiuni concrete, in timp ce femeile incearca sa convinga afectiv. Barbatii negociaza la angajare aspecte materiale, in timp ce femeile vor sa afle despre relatiile dintre colegi si despre siguranta locului de munca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.