La tirgurile imobiliare care au avut loc in ultimele luni, romanii au avut la dispozitie oferte din Germania, Grecia si Bulgaria - atit case, cit si apartamente in imobile vechi sau in ansambluri rezidentiale noi. Cele mai ieftine locuinte sint in fosta RDG. Oferta din Germania a constat in apartamente si case pe pamint vechi, cea din Grecia in apartamente la bloc sau in case, imobile noi sau vechi, iar cea din Bulgaria in apartamente din ansambluri rezidentiale noi.

Preferatele romanilor sint locuintele de vacanta din Bulgaria. „Anul acesta s-au vindut aproximativ 300 de locuinte in Bulgaria. Motivul? Locuintele lor sint mai ieftine decit cele de la noi“, ne-a spus Radu Zilisteanu, director general al agentiei imobiliare Intermedias.

Si locuintele din Germania sint cautate de romani. „In doi ani am vindut sau am intermediat vinzarea a aproximativ 100 de locuinte in Germania“, a declarat Kornelius Barle, administratorul firmei imobi-liare Kb Im:mobile. Locuintele din Grecia sint cumparate de romanii care vor sa aiba o casa de vacanta in aceasta tara. „In acest an am vindut aproximativ sase-sapte unitati in Grecia. Cumparatorii sint oameni care vor ca atunci cind merg in Grecia in sezonul estival sa aiba unde sa traga. In restul anului, romanii cauta sa inchirieze aceste locuinte ca sa mai amortizeze din investitie“, ne-a spus Alin Strachinescu, consultant in cadrul agentiei imobiliare More International Invest.

Oferta din Germania consta in principal in locuinte vechi, situate in fosta RDG. Acestea costa in jur de 100 de euro metrul patrat. „Acea parte a Germaniei a ramas in urma economic. Acolo, toate sint mai ieftine“, a amintit Radu Zilisteanu. Spre exemplu, un apartament cu doua camere de 67 de metri patrati, plus anexe de 35 de metri patrati, costa 14.900 de euro. „Locuintele necesita renovari. Sint locuinte nationalizate, aflate in litigii ani intregi, timp in care nu au fost locuite“, a precizat Kornelius Barle.