Dupa sapte zile de Astra - festival care s-a desfasurat in cadrul Capitalei Culturale -, timp in care in cele doua sali ale Casei de Cultura a Sindicatelor au rulat 84 de filme, juriul competitiei i-a desemnat simbata pe cistigatorii acestei editii, iar dupa ceremonie, Fanfara 10 Prajini i-a condus pe cei veniti la premiere pe strazile Sibiului, pina la petrecerea de incheiere.

Dan Alexe, jurnalist de origine romana stabilit de douazeci de ani in Belgia, a fost cel care a plecat de la ceremonia de simbata seara cu premiul cel mare pentru un documentar la care a lucrat aproape cinci ani. „Cabal in Kabul“ este sinteza in 87 de minute a perioadei de trei ani pe care jurnalistul a petrecut-o in capitala afgana, timp in care a invatat limba persana si s-a lasat impregnat de stilul de viata al locuitorilor. Povestea urmareste in prim-plan conflictul ultimilor doi evrei din Kabul, unul dintre ei producator de alcool la negru, iar celalalt, vraci si vinzator de amulete. „La Kabul am ajuns ca sa fac acest film, aflasem de existenta celor doua personaje. Prima oara am stat citeva luni, dupa care mi s-au furat toate casetele. Practic terminasem filmul, dar am pierdut tot. Dupa un an, timp in care facusem o depresie si o monomanie din cauza asta, am reusit sa ma intorc pentru aproape trei ani la Kabul. Ultimul turnaj a fost in vara lui 2005, iar din 2006 am montat filmul, anul asta s-a facut mixajul de sunet si, daca facem socoteala, mi-a luat cinci ani sa fac acest film“, povesteste Dan Alexe, premiat pentru prima oara in Romania.

Norvegianul Petr Lom, client frecvent al festivalurilor de film antropologic, a cistigat premiul la sectiunea internationala cu un documentar despre mersul pe sirma, „On A Tightrope“. Cu mentiunea ca aceia care invatau sa faca acest lucru erau patru copii dintr-un orfelinat chinezesc, aflat intr-una dintre cele mai tensionate provincii, si care uneori erau nevoiti sa se antreneze fara plasa de siguranta. Cel de-al doilea laureat al sectiunii internationale este o regizoare din Norvegia care, prin „Orasul care nu exista“, documenteaza viata citorva pensionari dintr-un oras rusesc care a fost desfiintat oficial.

„Two Sisters“, documentarul realizat de Jasna Krajinovici, ale carui protagoniste sint doua surori din Kosovo asupra carora razboiul a lasat urme puternice, prin cimpurile de mine antipersonal, a fost desemnat cistigator la sectiunea Europa. A impartit premiul cu „Our Street“, al carui realizator a cartografiat, timp de trei ani, viata unei familii dintr-un oras polonez descompus in urma caderii regimului comunist.