Nimeni nu-i poate opri. Un dependent de heroina poate inceta sa se drogheze cateva luni sau ani. Dar are toate sansele ca, mai devreme sau mai tarziu ,sa o ia de la capat
In Bucuresti exista in acest moment peste 24.000 de dependenti de heroina injectabila, sustine Gheorghe Comanescu, presedinte al Asociatiei pentru Siguranta Comunitara si Antidrog. Pe piata stupefiantelor, heroina este considerata drogul saracului, iar pretul relativ accesibil au facut-o foarte populara la noi in tara. Mortala in cazul unei supradoze sau cand este asociata cu alte droguri, heroina ataca organismul si are efecte extrem de nocive. Consumul acestui drog creste riscul infectarii cu HIV si hepatita B si C, provoaca afectiuni pulmonare, tulburari cardio-vasculare, slabirea sistemului imunitar si deteriorarea venelor. Lista poate continua cu adoptarea unui stil de viata care atrage dupa sine contractarea bolilor cu transmitere sexuala. Potrivit dr. Cristina Oprea, specialist in toxicologie al Spitalului „Prof. Dr. Al. Obregia“, dependenta este considerata o tulburare fizica ce evolueaza cu remisiuni si recaderi. Dependenta fizica se instaleaza rapid la heroina, mai r
epede chiar decat la alcool. Totodata, aceasta este insotita de toleranta, iar sevrajul apare atunci cand consumul este intrerupt. Cu toate acestea, medicii spun ca persoanele dependente se confrunta cu o dependenta si mai chinuitoare, care este cea psihica. In acest sens, motivatia de consum nu se trateaza la unii pacienti niciodata, in ciuda diferitelor tratamente, cure de dezintoxicare sau consiliere psihologica.

Alcoolul, drog national al romanilor

De cele mai multe ori, persoanele care ajung la spital din cauza consumului de droguri primesc un dublu diagnostic: cel de dependenta si cel de psihoza sau depresie pentru care drogul este o automedicatie. In acest sens, alcoolul si drogurile sunt anxiolitice, antidepresive si pot fi foarte bune somnifere, deci creeaza iluzia unei ameliorari, intr-o faza initiala. Ceea ce nu realizeaza insa consumatorii este ca drogul are in timp consecinte dezastruoase in plan social, familial si profesional. Totodata, dependenta de heroina produce o stagnare psihologica. In acest sens, potrivit dr. Oprea, cei mai multi dependenti de heroina care ajung in centre sunt infantili, violenti si impulsivi. Consumul de heroina este un fenomen cu atat mai ingrijorator, cu cat se poate raspandi cu usurinta. Consumatorii atrag la randul lor alti consumatori, iar tinerii sunt expusi tot mai mult acestui pericol. Slaba informare in randul acestora face ca cei mai multi dintre ei sa vada in stupefiante doar o modalitate de distractie, fara a constientiza si riscurile enorme la care se expun. „Pacientii mei se injecteaza in scara blocurilor, in parcuri, in curtea scolii, unde alti copii, de 14-16 ani, vad si devin curiosi“, a explicat dr. Oprea. Ea a mai precizat ca, in Romania, cel mai utilizat drog este alcoolul. „Alcoolul este un drog national care nu implica riscuri mai mici decat heroina. Sevrajul la heroina nu conduce la deces, sevrajul la alcool, da. Ni s-a intamplat de multe ori sa lasam seara un alcoolic aflat in sevraj la spital si sa tremuram la gandul ca a doua zi nu-l vom mai gasi acolo“, a mai spus dr. Cristina Oprea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.