La Festivalul International Astra Film de la Sibiu, documentarul “Vampirul decazut” al lui Florin Iepan a spus povestea unuia dintre marii excentrici ai Hollywoodului, actorul Bela Lugosi.
Proiectia “Vampirului decazut” al lui Florin Iepan din cadrul Astra Film Festival poate parea oarecum atipica. In primul rind, pentru ca este vorba despre un film gindit si realizat pentru televiziune, lucru care atrage dupa sine o abordare diferita fata de documentarele revendicate de antropologia vizuala, specifice acestui festival. Chiar daca biografia lui Bela Lugosi - actorul care a creat legenda lui Dracula in versiune hollywoodiana - propusa de Florin Iepan difera in mod clar de majoritatea celorlaltor filme prezentate la Astra, proiectia documentarului in premiera mondiala a fost o surpriza cit se poate de placuta.

Avind un aer “de BBC”, dupa cum spuneau citiva spectatori, “Vampirul decazut” aplica asumat si profesionist regulile unui documentar ca la carte. Nu numai ca reuseste sa recompuna imaginea lui Bela Lugosi, cu toata carisma si excentricitatea sa, sa cartografieze felul in care rolul lui din 1931 a modificat genul filmului horror made in Hollywood, dar si sa traseze citeva dintre punctele principale ale intregii retele Dracula, de la ritualurile precrestine legate de credinta in vampiri, pina la preluarea lui Bram Stoker si destinul cinematografic al personajului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.