PRM a depus la Parlament un proiect de lege prin care se reglementeaza terminologia folosita pentru „etnia tiganilor”, transmite corespondentul NewsIn.

„Pentru a elimina confuzia, creata artificial dintre rromi si romani, dintre rromi si italieni, mai ales in tarile Uniunii Europene, denumirea oficiala privind diversele comunitati de tigani/rromi este aceea de tigani, cu care au intrat in Europa, in anul 1354”, se arata in primul articol al proiectului de lege depus si prezentat astazi de senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar.

Acesta mai prevede ca primul ministru este obligat sa instiinteze guvernele din UE despre aceasta denumire, iar in recomandarile UE se va folosi cuvantul tigan pentru reprezentantii acestei etnii. „Este o situatie caraghioasa sa avem imparatul tiganilor, regele tiganilor si ei nu au supusi, pentru ca acestia sunt rromi. Trebuie sa se stie ca tiganii sunt tigani si romanii sunt romani, sa nu ne mai confunde nimeni”, a declarat Funar, in cadrul unei conferinte de
presa.

O alta prevedere a proiectului de lege este legata de primul recensamant din 2012, cand Guvernul este obligat sa asigure posibilitatea declararii etniei de tigan.

Sintagma de „rrom” a fost introdusa printr-un memorandum al Ministerului Afacerilor Externe, din 29 februarie 2000, cand ministrul de atunci, Petre Roman a avut initiativa de a folosi in documentele oficiale acest termen, in paralel cu formele alternative de romane/gipsies/romi/tigani, in corespondenta internationala, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.