Ultima speranta. De saracie, oamenii merg la casele de amanet cu tot ce au mai scump, de la verighetele de cununie pana la actele de proprietate pe casa
Inglodati in datorii, romanii fara dare de mana isi gasesc salvarea, luna de luna, la casele de amanet. Pentru un comision care porneste chiar si de la 0,2% pe zi, acestia pot obtine rapid bani, contra unor obiecte de pret. Bijuteriile de aur sunt cele mai tranzactionate, un gram fiind cotat, in medie, la 35-40 de lei. De nevoie, pensionarii renunta chiar si la dintii de aur din gura, in vreme ce studentii isi amaneteaza piercing-urile montate in buric sau in nas. Pentru aceste categorii, patronii caselor de amanet au oferte speciale, constand intr-un comision redus. Cand au urgenta nevoie de bani, multi clienti merg la casele de amanet cu telefonul mobil, televizorul, masina de spalat ori PC-ul copiilor, dar, chiar daca sunt in stare buna de functionare, nu primesc mai mult de 200-300 de lei pentru un astfel de obiect. Cele mai dezavantajoase la amanetare sunt automobilele si apartamentele. In Focsani, spre exemplu, pe o masina al carei pret ajunge la 20.000 de euro, casa de amanet ofera numai 4.000 de euro. Datoriile foarte mari pe care le au la banci i-au determinat pe vasluieni sa-si amaneteze si apartamentele in care locuiesc de peste 30 de ani.

De regula, amanetarea caselor nu se face la vedere, data fiind valoarea mare a imobilelor. Chiar si asa, casele de amanet nu dau mai mult de 40.000 de lei cu imprumut pentru o perioada de 30 de zile, in conditiile in care apartamentul respectiv costa pe piata imobiliara peste 150.000 de lei.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.