Cele mai multe boli infectioase din lume, unele mortale, se transmit din cauza nerespectarii unei reguli elementare de igiena, chiar si in tarile dezvoltate: spalatul mainilor

Acesta este avertismentul transmis de expertii in sanatate publica din intreaga lume. Un gest pe care il considerati banal va poate salva viata!

„Raceala, gripa si bolile din cauza alimentelor sunt transmise prin mainile murdare, iar tratarea infectiilor costa anual milioane de dolari”, declara dr. Judy Daly, purtatorul de cuvant al Asociatiei americane de microbiologie, citat de AFP.

Maladiile infectioase raman prima cauza a mortalitatii in lume, atrag atentia medicii. Oamenii nu mai respecta regulile elementare de igiena si sunt singurii vinovati de inmultirea bolilor in lume, spun medicii. Cifrele demonstreaza acest lucru. Mai mult de un sfert dintre americani nu se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta publica, numar in crestere fata de situatia de acum doi ani, arata o ancheta discutata in cadrul conferintei de la Chicago.

Daca 88% dintre femei spun ca isi spala mainile dupa ce merg la toaleta, la barbati procentul este mai mic: doar 66% respecta aceasta regula, arata sondajul realizat de reprezentanti ai fabricantilor de sapun si detergent. Doctorii spun ca acesta este un semn de inconstienta.Doar 34% spun ca isi spala mainile dupa ce au tusit sau stranutat.

"Mainile curate, cele mai sigure"

Si in randul cadrelor medicale exista persoane care nu respecta aceasta regula de igiena. Aproape 1,4 milioane de oameni sunt internati anual in spital din cauza aceasta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. OMS a lansat o campanie in toata lumea impotriva acestei lipse de igiena printre personalul medical, cu sloganul “Mainile curate sunt cele mai sigure”.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.