Autoritatile locale nu au timp sa amenajeze infrastructura de aparare impotriva dezastrelor naturale, fiind prea ocupate sa arunce responsabilitatea de la una la alta cind ploile iau casele oamenilor

De indata ce au stat ploile, s-au pornit certurile intre primarii localitatilor vilcene inundate si directorimea de la judet. Pentru a doua oara in acest an, prima oara s-a intimplat pe 13 august, mai multe localitati din judetul Vilcea s-au acoperit de mil si de neputinta in urma ploilor care au depasit 140 de litri pe metru patrat. Nu e o neputinta cu specific local, e aceeasi care face ca traficul din Bucuresti sa se blocheze la prima torentiala.

Localnicii din Malaia, la un pas de a fi electrocutati

La fel au fost scoase din case la miezul noptii de luni spre marti si familiile Plesan si Ionescu din comuna Malaia din judetul Vilcea, unde au aflat din zbieretele nevestelor ca le-a cazut in curte un stilp de inalta tensiune. Piriul din Valea Rudareasa surpase drumul si trecea pe linga casa lor cu puteri insutite. L-a umflat nu doar ploaia neintrerupta de 12 ore, ci si topirea zapezilor cazute simbata si duminica pe Muntii Capatinii ce inconjoara satul lor, Ciunget, parte a comunei Malaia.

Abia a doua zi, marti, au reusit oamenii sa-si apere grajdurile cu saci umpluti cu pamint, iar pe seara sa dea la o parte, tot injurind primarul si Guvernul, stilpul din batatura.

Nu terminasera lupta cu stilpul cei din neamul lui Plesan ca la 80 de kilometri mai incolo, la Horezu, ploile nebune au rupt pe 30 de metri din alimentarea cu apa potabila a orasului, lasind fara apa o treime din sistemul centralizat al localitatii. In aceeasi zi, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vilcea a adus in Horezu doua cisterne cu apa potabila a cite 5.000 de litri.

Dar cel mai tensionant moment a venit marti, pe seara, cind era sa se rupa alimentarea cu apa din Lacul Bradisor. Sub presiunea piraielor inzdravenite de ploi, dar mai ales din cauza nefunctionarii captarilor de torenti blocate de mil, pietre si lemne, era cit pe ce sa cedeze aductiunea de la Uzina de apa Bradisor. Faptul ar fi afectat 140.000 de locuitori din peste zece localitati, inclusiv resedinta de judet, Rimnicu Vilcea. Au intervenit societatile de constructii care aveau lucrari in zona, au adus zeci de basculante si au reusit sa devieze cursul apei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.