Cel mai pregnant deficit de forta de munca in Romania se inregistreaza in constructii, industria textila sau in randul muncitorilor necalificati in diferite domenii, iar judetele care se confrunta cu acest fenomen sunt Ilfov, Salaj, Timis sau Arad, informeaza Agentia de Ocupare a Fortei de Munca.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), dupa intrarea Romaniei in UE, deficitul de forta de munca s-a manifestat atat la nivelul ocupatiilor cu grad ridicat de calificare, dar mai ales, in randul meseriilor cu nivel scazut de instruire.

Principalele meserii in care exista un important deficit de forta de munca sunt lacatus mecanic, confectioner in industria textila, vanzator, asistent medical sau medic. De asemenea, muncitorii necalificati in mai multe domenii (constructii, intretinerea drumurilor, demolari de cladiri, zidarie) sunt din ce in ce mai greu de gasit, informeaza NewsIn.

Presedintele ANOFM, Ionel Muscalu, a explicat ca, din pacate, intreaga Europa se confrunta cu deficit de forta de munca, iar domeniile sunt cam aceleasi in fiecare tara. "Noi facem cursuri de calificare dar, din pacate dupa ce le termina pleaca in strainatate. Pentru ca, din nefericire, deficitul de forta de munca este un fenomen intalnit nu numai in Romania, ci si in statele europene si cam pe aceleasi domenii. De exemplu, acolo unde noi avem nevoie de sudori si ei au nevoie de sudori. Cei din Spania incearca, prin selectiile de personal de la noi, sa-si gaseasca oameni calificati, sudori, tinichigii sau alte specializari in constructii", a spus Muscalu.

Un deficit acut se inregistreaza, in Romania, si in randul muncitorilor necalificati, in diferite domenii. Potrivit lui Muscalu, romanii care nu au o pregatire profesionala prefera sa se duca la muncile sezoniere din agricultura in Spania sau lucreaza ca necalificati in Germania sau Italia, unde sunt platiti mult mai bine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.