Perechea de statuete "Ganditorul de la Cenavoda" din cultura Hamangia si "Femeie sezand", va fi expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei timp de trei luni, inainte de a fi prezentata intr-un turneu european, anunta reprezentantii muzeului bucurestean.

Potrivit reprezentantilor Muzeului National, cele doua piese neolitice vor fi expuse intr-o vitrina blindata a muzeului de istorie, special confectionata pentru aceasta ocazie.

Sculpturile, obiecte de patrimoniu, vor fi prezentate apoi in cadrul evenimentului "Nasterea unei mari expozitii: a l'aube de l'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie".

Expozitia prezinta, in avanpremiera, 50 de obiecte de arta, care fac parte din expozitia europeana ce debuteaza la Olten, in Elvetia, in iunie 2008. De asemenea, obiectele de arta vor mai fi expuse in Muzeul Regal de Arta si Istorie de la Bruxelles. Expozitia, organizata la initiativa unui grup de lucru elvetian, cuprinde 1.200 de piese care provin din 39 de muzee si este dedicata perioadei neoliticului.

Statueta Ganditorului a fost descoperita, impreuna cu perechea sa, „Femeia sezand”, la Cernavoda in 1956 si apartine culturii Hamangia ce dateaza de la sfarsitul mileniului VI - inceputul mileniului V i.Hr .

Cele doua sculpturi sunt forte cunoscute chiar si in afara granitelor, ele au parasit ultima data Romania in 1996, pentru a fi expuse in SUA, in perioada Jocurilor Olimpice de la Atlanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.