Francis Ford Coppola, producator, scenarist si regizor al peliculei "Tinerete fara tinerete", adaptarea unei nuvele de Mircea Eliade, i-a dedicat proiectia de gala a filmului de la CinemaPro, actorului Adrian Pintea, decedat in iunie 2007, unul dintre cei peste 40 de romani ce apar in pelicula.

Coppola si-a inceput discursul de pe scena din fata ecranului de la CinemaPro cu multumiri pentru prietenii sai din Romania, echipa filmului si actorii din distributie, toti invitati la proiectia de gala ce a avut loc ieri seara, la cateva zile dupa premiera mondiala a filmului, de sambata, la festivalul de la Roma.

Regizorul a spus ca le-a promis celor cu care a lucrat in Romania ca se va intoarce cand filmul, finantat din surse proprii, va fi gata pentru a le arata ce a iesit. Unele scene au fost taiate, desii actorii au muncit mult la ele, unele roluri mari au devenit mici si invers, totul pentru a fi cat mai fidel povestii lui Mircea Eliade, a explicat regizorul in varsta de 68 de ani.

"Treaba mea ca regizor al acestui proiect a fost sa-i interpretez munca si sa fac acest film neobisnuit si interesant, in care se regasesc multe dintre ideile lui, din filosofia lui. Sunt ca un dirijor al unei piese muzicale, iar compozitorul este, desigur, Eliade".

Regizorul a povestit la Bucuresti ca filmul sau este unul neobisnuit si dificil, in care o poveste se naste dintr-o alta poveste, care reiese dintr-o alta, "in mare masura asemeni unui trandafir care se deschide". Desi a admis ca spectatorii ar putea avea nelamuriri legate de subiectul filmului, Coppola a spus ca poate il vor revedea, il vor discuta sau vor citi cartea, dar ca el simte ca a servit scopului lui Eliade.

Intr-una dintre scenele filmului, despre care Coppola a spus ca il relaxa si o revedea cu bucurie la montaj, un taran budist recita in sanscrita, rol jucat de Adrian Pintea, "un om minunat si un actor bun". "Stiu ca l-am pierdut", a spus Coppola, "iar filmul din aceasta seara este, intr-un fel, in onoarea sa, ii este dedicat".

Actorul Marcel Iures a declarat in acelasi timp, ca a fost impresionat de deschiderea si simplitatea lui Coppola, cu care a spus ca ar colabora oricand cu bucurie, si s-a declarat incantat si de "sanscritul echipei", specialistul in lingvistica Radu Bercea care i-a invatat pe Roth, Iures, Lara si Pintea sa vorbeasca in limba veche.

Cinefilii romani care au devenit curiosi in privinta acestei pelicule, trebuie sa mai astepte insa putin pana cand va avea loc premira filmului „Tinerete fara tinerete”, si anume, la inceputul lui 2008, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.