Astazi, la ora 17.00, la Muzeul Taranului Roman se lanseaza volumul „Paris Chic Tehran Thrills“ al antropologului Alexandru Balasescu - prima aparitie pe piata a Editurii Zeta Books.
Abordarile sint relativ unitare cind vine vorba despre aparitiile editoriale din Romania legate de moda. Insa „Paris Chic Tehran Thrills“, realizata in urma unei cercetari de doi ani pe care Alexandru Balasescu a facut-o in capitalele anuntate in titlu, analizeaza fenomenul fashion folosindu-se de vocabularul si de metodele antropologiei. Mai mult decit atit, alege ca spatii de referinta Parisul, un fel de „epicentru“ de la care pornesc tendintele in moda, respectiv Teheranul, care cu greu ar putea fi asociat cu o efervescenta in materie de creatii vestimentare, date fiind rigorile religioase si politice ale acestui spatiu cultural.

Ceea ce urmareste Balasescu de la inceputul pina la sfirsitul lucrarii nu este nici o istorie a modei in aceste doua spatii si nici o comparatie intre ce inseamna moda la Paris, respectiv Teheran, ca sisteme inchise. Dimpotriva, marseaza foarte mult pe schimburile, influentele si incarcaturile simbolice ale vestimentatiei occidentale, respectiv orientale. Daca, de exemplu, femeile musulmane care adopta si cultiva ultimele trenduri vestice in materie de moda pot sa-si faca manifesta in acest fel o pozitie politica - fie ea o atitudine pro-Occident, fie o critica la adresa guvernului iranian -, moda europeana se foloseste de influentele orientale pentru exotismul ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.