Filmul documentar despre Radio Europa Libera, „Razboi pe calea undelor", care a rulat in avampremiera luni sera, la Sibiu, a starnit aprecierea publicului si l-a determinat pe Emil Hurezeanu sa afirme ca romanii trebuie sa stie toate povestile comunismului.

Jurnalistul Emil Hurezeanu este unul dintre personajele filmului documentar regizat de catre Alexandru Solomon, subliniaza NewsIn.

La finalul proiectiei filmului despre razboiul iscat intre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu, din festivalul Astra Film, Hurezeanu a declarat ca filmul lui Solomon reflecta realitatea "in mod tulburator de bine".

„Este meritul artistic sau creator al realizatorului filmului", a explicat Hurezeanu. "Este bine sa existe o viziune proaspata, noua, in legatura cu o realitatea dramatica, consumata cu mult timp in urma, care astazi, sa fie anti-patetica".

Fost redactor si director al departamentului romanesc al postului de radio Europa Libera, Emil Hurezeanu crede ca istoria acestui radio e doar una din „povestile comunismului". „Trebuie sa aflam toate povestile importante ale anilor comunismului, pentru ca acestea sunt cunoscute pe sfert, pe jumatate sau nici atat".

Pe de alta parte, intrebat despre publicul majoritar tanar aflat in sala in care a rulat documentarul, Hurezeanu a explicat curiozitatea tinerilor prin faptul ca „s-au nascut prea tarziu", iar festivalurile de film „sunt o afacere a tinerei generatii". „E mai important sa afle ei, decat sa si-o aminteasca cei care au cunoscut-o".

Peste 1.000 de oameni au umplut sala Casei Sindicatelor din Sibiu pentru a urmari filmul, iar la sfarsitul celor doua ore de proiectie, spectatorii au aplaudat minute in sir, pana cand regizorul si echipa acestuia au urcat pe scena, informeaza NewsIn.

Solomon s-a declarat multumit de reactia publicului. "Nu e un film usor. Am simtit ca freamata cand trebuie, s-a ras cand trebuia, s-a indignat cand trebuia. S-a aplaudat".

Totodata, Solomon a rugat cinefilii sa nu-i pirateze filmul, ci sa astepte sa ajunga in cinema, dar le-a si promis ca a terminat cu filmele despre comunism, dupa ce si precedentul documentar a abordat o tema din vechiul regim, jaful dat la Banca Nationala in 1959.

Pelicula, o coproductie Romania-Germania-Luxemburg, va avea premiera la Bucuresti pe 29 noiembrie, iar din 30 noiembrie va intra si in cinematografele din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.