Joi, va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei vernisajul expozitiei “Grigorescu, pictor al naturii”, una din cele mai cuprinzatoare retrospective ale operei artistului organizate in ultimele decenii.

Manifestarea, avand ca pretext comemorarea a 100 de ani de la moartea pictorului, ofera publicului o selectie substantiala bazata exclusiv pe opere din colectiile MNAR, care detine cel mai bogat fond patrimonial Grigorescu. In expunere sunt prezentate 230 de lucrari de pictura si grafica avand ca tema peisajul, domeniu in care artistul roman a excelat si care reprezinta o componenta semnificativa a operei sale.

De la Agapia la Barbizon

Propunandu-si sa infatiseze vocatia de peisagist a lui Grigorescu, expozitia dezvaluie evolutia artistica a marelui pictor, prin includerea unor lucrari ce acopera toate perioadele creatiei sale. Desi pictorul omagiat a beneficiat in mod constant de recunoasterea posteritatii, opera lui este un subiect departe de a fi epuizat. Publicul va avea ocazia sa redescopere atat lucrari celebre precum “Toamna la Fontainebleau”, “Andreescu la Barbizon”, “Taranca franceza in vie”, “Rosiorul”, “Studiu pentru atacul de la Smardan”, “Fete lucrand la poarta”, cat si unele lucrari mai putin cunoscute, cum ar fi “Printul Carol trecand in revista prizonierii turci”, realizata intr-o cromatica monocroma, inspirata de arta fotografica aflata abia la inceput pe atunci.

Dupa debutul sau ca pictor de biserici in satele din Romania, Grigorescu reuseste intr-un timp uimitor de scurt un salt extraordinar in directia sincronizarii cu arta occidentala. In Franta, lucrand in ambianta Scolii de la Barbizon alaturi de mari pictori ai epocii precum Corot, Millet sau Courbet, artistul roman gaseste mediul prielnic dezvoltarii sale, imbinand intr-un stil original realismul Scolii de la Barbizon cu impresionismul si, intr-o ultima faza, cu elemente simboliste. Marile expozitii retrospective dedicate in ultimii ani picturii de plein air - cum ar fi de exemplu “Fields of Dreams. Paintings from the French School of Barbizon” deschisa in 2006 la New York sau “Plein Air: De Haagse School en de School van Barbizon”, organizata anul acesta la Haga demonstreaza un interes crescand si o revalorizare a momentelor artistice consumate, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In aceeasi serie de evenimente se inscrie si expozitia “Grigorescu, pictor al naturii”, demersul de fata urmarind sa dezvaluie noi aspecte ale activitatii artistului si conexiuni inedite cu arta europeana. Dupa ce anul trecut a organizat in Franta expozitia “Nicolae Grigorescu (1838-1907) - Itineraire d'un peintre roumain de l'ecole de Barbizon a l'impressionnisme”, gazduita de Musee des Beaux-Arts din Agen si de Musee departemental de l'Ecole de Barbizon, Muzeul National de Arta al Romaniei propune acum publicului roman o reintalnire cu unul dintre cei mai iubiti pictori autohtoni a carui opera isi pastreaza farmecul si fascinatia pe care o avea acum un veac. Expozitia “Grigorescu, pictor al naturii” este insotita de un album bilingv, roman-francez, ce contine reproduceri ale tuturor lucrarilor prezentate si va putea fi vizitata pana pe 30 martie 2008. In prima miercuri a fiecarei luni intrarea in muzeu e gratuita.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.