A doua editie a Festivalului de Film de la Roma (18-27 octombrie) se dovedeste un concurent serios pentru mai vechea Mostra venetiana. 14 pelicule se afla in competitie

Prima seara a fost deschisa de Italia: Sophia Loren, Monica Bellucci, Andrea Boccelli au dezlantuit festa romana.

Loren - sinonim cu Italia

Sophia Loren, 73 de ani, a fost actrita omagiata de Festivalul de la Roma la aceasta editie. La Teatrul Sistina, ea a spus pe un ton modest: „Sper ca merit acest lucru!”

Loren nu a reusit sa-si retina lacrimile cand a primit premiul Campidoglio, de la primarul Romei, Walter Veltroni. Vizibil emotionata actrita a multumit orasului. Motivatia premiului este aceea ca artista este definita “un simbol al cinematografiei, dar si un sinonim al Italiei, a acelei Italii facuta din eleganta si pasiune, din geniu, umanitate si frumusete”.

Aplauze indelungi au fost ieri si la finalul filmului lui Julio Medem, “Haotica Ana”, aflat in concurs la Sarbatoarea de la Roma. “Nu am mai vazut un public atat de cald intr-un festival”, a spus regizorul Julio Medem, “si acum inteleg de ce i se spune Sarbatoare si nu in mod traditional, festival”.

Duet Bertolucci - Depardieu

O mare lectie de cinema, Sarbatoarea romana, a fost cea data de Bernardo Bertolucci si Gerard Depardieu, cu prima proiectie: “Novecento”. Bertolucci a vorbit despre experientele sale cinematografice, o pasiune pusa in practica de multi ani. Depardieu a amintit de experienta cu “Novecento”, unde il interpreteaza pe Olmo. Intre cei doi s-a infiripat o intelegere tacita. Povesteste Bertolucci: “pentru a ne intelege ajungea sa ne privim!”.

Vizionarea peliculei “Bernardo Bertolucci si cinematografia - o lectie pe viu” a avut loc in sala Petrassi. Jane Fonda, alaturi de Cloris Leachman si Shirley Knight, a fost protagonista filmului “Calatorie in cinema-ul american”.

Omagiu lui Marco Ferreri

Geniul lui Marco Ferreri, la 10 ani dupa disparitia sa, a fost celebrat ieri. Ziua Ferreri este sarbatorita la Auditorium (sala Petrassi), in cadrul unei sectiuni extra, condusa de Mario Sesti, dedicata experimentului, cautarii noului, filmelor de maine. Aceasta va fi ocazia de a redescoperi actualitatea unui cineast. Tot astazi va putea fi vizionata o pelicula restaurata a regizorului: “L'udienza” (1971).

Coppola: “Filmul meu nu e Shrek!”

Putine aplauze s-au auzit la finalul proiectiei ultimei lucrari a lui Francis Ford Coppola: “Tinerete fara tinerete”. Regizorul nu a ascuns, in conferinta de presa, faptul ca pelicula poate fi decriptata cu greu: “acest film nu e Shrek, trebuie sa-i dati timp!”. Cu privire la polemicile despre Pacino, De Niro si Nicholson, Coppola a spus: “Nu i-am atacat niciodata!”. In aceasta seara are loc premiera romaneasca a filmului, la Pro Cinema.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.