Pretul biletelor de calatorie cu trenul va fi majorat de la 1 mai a.c. cu cel putin 7%. CFR Calatori efectueaza, in prezent, o analiza privind indexarile care trebuie aplicate pana in 2007.

Cresterea tarifelor de calatorie pe calea ferata ar putea fi chiar mai mare, nivelul majorarii urmand sa fie decis cu exactitate in maximum 30 de zile, a anuntat ieri Alexandru Noaptes, directorul CFR Calatori. Potrivit acestuia, societatea pe care o conduce desfasoara la ora actula, impreuna cu Ministerul Transporturilor, un studiu care va evalua tarifele din prezent, in functie de inflatia din acest an, si care va stabili un plan de indexare valabil pana in 2007. "La ora actuala, pretul biletelor nu este corelat cu rata inflatiei. Consideram ca se impune o indexare cu 5,6%, cat este rata prognozata a inflatiei in 2005, dar vom afla precis abia dupa finalizarea analizei", a declarat Alexandru Noaptes, savarsind o mica eroare in privinta inflatiei, a carei rata pe 2005 a fost fixata la 7%.

Se modernizeaza vagoanele

CFR Calatori va cheltui anul acesta 9 milioane de euro pentru modernizarea a 30 de vagoane compartimentate clasa I si II, tip cuseta si de dormit. Primele vagoane finalizate in cadrul acestui program au fost inaugurate ieri-dimineata, in Gara de Nord, de Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, acestea urmand sa intre in circulatie atat pe rute interne, cat si pe cele internationale. Ministrul a anuntat ca anul viitor se vor moderniza alte 200 de asemenea vagoane, cu finantare de la BERD, BEI sau Banca Mondiala. Pe de alta parte, Dobre a declarat ca CFR va scoate la licitatie alti 3.000 de km de cale ferata neinteroperabila pentru transportatorii privati.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.