Sambata si duminica, la Muzeul Taranului Roman din Capitala (MTR) a avut loc Targul Mosilor de Toamna (Mosii lui Samedru).

Pe langa diversitate culturala, MTR a adus si diversitate gastronomica prin degustari de produselor traditionale din toate regiunile tarii: colaci, covrigi, branza, nuci, mere, must etc. Vizitatorii au putut admira si cumpara produse ale artei populare (plastice, mestesugaresti si... gastronomice), de la ceramica si fluiere pana la branza de burduf si colaci. Oragnizatorii si-au asteptat oaspetii cu pastrama de oaie de la Plescoi, must pregatit pe loc, vinuri alese, muzica veche.

Sa nu ne uitam trecutul

Obiceiul Mosilor este unul stravechi. Aceasta comemorare a mortilor, mosilor si stramosilor are loc in ziua de sambata care precede Lasatul Secului de Branza sau Lasatul Secului de Carne, inainte de inceputul unui post important. Sunt zile de pomenire individuala sau colectiva, momente in care cei vii nu numai ca isi aduc aminte de cei raposati, dar se si considera a fi intr-o comuniune vie cu ei, intermediata de Biserica.

Mosii de iarna si de vara sunt sarbatori trecute in calendarul bisericesc, pe cand Mosii de toamna sunt o sarbatoare necanonica, adaugata de traditie. Aceasta traditie se desfasoara, de obicei, intre 26 octombrie si 8 noiembrie. Pomenile sau praznicele mortilor sunt mesele care se fac in cinstea si pomenirea lor. Ele sunt ramasite ale vechilor agape sau mese fratesti, care in vechime, se alaturau slujbei inmormantarii.

Grija fata de cei raposati se arata prin inmormantarea lor dupa datina crestineasca si prin savarsirea rugaciunilor si slujbelor oranduite de Biserica pentru pomenirea lor. MTR este un muzeu care isi propune sa recupereze trecutul, pentru a ne aduce aminte cine suntem. De aceea, Mosii de Toamna (si nu numai) se marcheaza aici, chiar daca obiceiul a capatat la MTR, un pronuntat iz comercial, dar care este si el traditional - in trecut, in aceste zile speciale se organizau targuri la care participau numerosi oameni.

Copiii - mesteri populari in devenire

In aceeasi locatie, a avut loc si Atelierul de Creativitate, avandu-i ca indrumatori pe Hannes Heyne - muzician si ecologist al sunetului si Andreea Botezan - art-terapeut. Copiii intre 6 si 16 ani au invatat sa construiasca instrumente muzicale din lemn, bambus, nuci, pietre si au participat la Povestea muzicala. Cu putina rabdare si ajutor, copiii au putut construi instrumente ca vocea de insecta, ciripitoarea, broasca, fluiericiul, kazoo, zumzaitoarea. Temele centrale ale atelierului au fost sunetele din natura, lucrul direct cu materialele simple si muzica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.