Orfelinatele sunt in cotinuare aglomerate, iar copiii sufera nu doar de frig si de foame, ci si dupa mangaierea oricarei persoane, de piciorul careia se agata pe strada sau in parcuri, spunandu-i Mama si Tata

Cu toate acestea, pentru a mai spala obrazul Romaniei in fata Europei dupa scandalurile privind adoptiile ilegale, la inceputul acestui an a intrat in vigoare noua legislatie privind modul in care o familie poate sa adopte un copil. Efectul - numarul de adoptii a scazut la jumatate!

Potrivit RealitateaTv, in primele sase luni ale lui 2007, doar 316 copii au fost adoptati de cate o familie, fata de 2006, cand numarul acestora a fost de 1421. Motivul scaderii numarului de adoptii este unul singur - procesul este mult prea lung si anevoios. Modificarea principala din noua lege, care sechestreaza copii in orfelinate pana la majorat, este ca minorul trebuie in primul rand sa fie declarat adoptabil prin hotarare judecatoreasca, iar acest lucru nu se intampla pana cand rudele pana la gradul patru nu sunt gasite si nu refuza sa il ia sub tutela. Potrivit legii, deci foarte teoretic, procedeul de adoptie incepe cu o evaluare a familiei adoptive facuta de asistentii sociali si psihologi, dupa o prima intilnire care dureaza cel putin 30 de minute.

Daca familia trece acest prim test, vor mai urma alte sase intalniri la care sunt chemati fie ambii parinti, fie doar unul dintre ei. Dar sirul intalnirilor nu se incheie aici, pentru ca familia care doreste sa adopte un copil este consiliata si poate pune intrebari specialistilor in cursul altor patru intalniri. Apoi, urmeaza o sedinta de discutii si evaluare cu autoritatile, de cel putin patru ore, dupa cum se arata in lege. Mai mult, pana cand copilul ajunge in sanul familiei mai este nevoie de alte trei sedinte cu o durata de 4-6 ore, in care se discuta despre trauma copilului, a familiei, relatia cu proprii parinti, motivatia pentru adoptie si asteptarile familiei si abia apoi se intocmeste raportul final, daca minorul va creste in continuare intr-un orefelinat. In total, procesul de adoptie presupune 15 intalniri si poate dura, teoretic, cateva luni sau chiar mai mult.

Autoritatile spun, insa, ca acest procedeu este calea cea mai sigura pentru ca un copil sa ajunga in familia potrivita si ca, abia acum, legislatia romaneasca este armonizata cu cea europeana. Pe de alta parte, statisticile Autoritatii pentru Protectia Copilului (APC) arata ca, numai in prima jumatate a acestui an, aproape 5.000 de copii au fost abuzati, exploatati sau neglijati de catre parintii lor. Acestea sunt numai cazurile sesizate, inregistrate oficial si in care s-a intervenit intr-un fel sau altul. De cele mai multe ori, insa, asistentii sociali incerca sa rezolve problemele doar prin consilierea familiei. Doar atunci cand acest lucru nu este posibil, copiii sunt internati in centrele de plasament, unde asteapta pana la majorat sa fie adoptati de cineva.

Cifrele APC arata ca peste 500 de copii au fost abuzati fizic, alti 200 au fost abuzati sexual si aproape 3000 au fost neglijati. In total, numarul agresiunilor, doar in prima jumatate a anului, a ajuns la 4761. Dintre acesti, 20 au fost abuzati fizic si 13 abuzati sexual in incinta scolilor. Din pacate, aceste cifre nu arata suferinta si traumele indurate zilnic de mii de copii. Pana anul acesta nu interesa pe nimeni numarul exact al acestor copii, dar o data cu intrarea in Uniunea Europeana, autoritatile sunt obligate sa centralizeze toate aceste cazuri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.