Ovidiu Ohanesian: premii la numai doi ani de la debut
Eduard Ovidiu Ohanesian s-a nascut la Bucuresti, in 1968. Este necasatorit si nu are o relatie in prezent. A inceput sa lucreze in presa in octombrie 2003, ca reporter special la "Romania libera". In aceasta calitate s-a deplasat si in Afganistan, unde a realizat o serie de reportaje. Ohanesian se afla in Irak pentru a realiza doua interviuri, unul cu premierul interimar si altul cu presedintele Irakului. Cel cu premierul a fost publicat deja in editia de luni a ziarului "Romania libera".

Intrat tirziu in bransa, la 35 de ani, Ovidiu Ohanesian a fost premiat recent de Clubul Roman de Presa pentru un reportaj scris impreuna cu Mihnea Petru Pirvu. Subiectul reportajului a fost combinatul de la Krivoi Rog, Ucraina, unde lucrase cu citiva ani in urma.
Ohanesian a lucrat pina la intrarea in presa in IT (calculatoare), printre altele in Italia si Kuweit, unde a stat noua luni.

Marie-Jeanne Ion: corespondentul special Prima

Marie-Jeanne Ion s-a nascut in Buzau si are 32 de ani. Redactorul-sef al Stirilor Prima TV a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti in anul 1996. Primul loc de munca l-a avut in orasul natal, la Radio Campus, unde a fost colaborator un an. Cariera in jurnalism a fiicei senatorului PSD Vasile Ion a continuat la "Curierul National", iar in 1997 s-a angajat la Prima TV, unde lucreaza si in prezent. Ea este redactor-sef al departamentului de stiri, ceea ce presupune atributii de reporter special, dar si de editor al jurnalului de la ora 18.00. Colegii de la Prima TV o descriu pe Marie-Jeanne ca pe o jurnalista cu experienta, stapina pe ea, dar si ca pe o prietena mereu vesela, cu o fire noncomformista. Marie-Jeanne Ion este jurnalista care a transmis in direct pentru Prima TV relatari despre evenimente tragice din lume, precum atentatele din Spania si Liban.

Sorin Miscoci: operatorul lui Sabbagh

Sorin Dumitru Miscoci s-a nascut la 7 februarie 1975, la Sibiu. A facut parte din generatia noua de jurnalisti din Sibiu unde a lucrat pentru RTS Sibiu, Pro TV Sibiu, apoi a devenit corespondent al Prima TV.
In 2002 a fost mutat la redactia din Bucuresti, unde filmat o perioada alaturi de Cristian Sabbagh pentru emisiunea "Politia in actiune".
Realizatorul isi aminteste de el ca de un operator foarte bun si plin de curaj. "Lucram in niste conditii foarte grele".
In cursul anului 2003 s-a mutat la departamentul Stiri. Este necasatorit, insa are o logodnica cu care planuia sa se insoare.

Rapiti de al-Zarkawi?

Ziaristi romani din Bagdad afirma ca Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost sechestrati de oamenii liderului Al-Qaida in Irak
Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian au fost rapiti de oameni ai lui Abu Mussab al-Zarkawi, liderul Al-Qaida din Irak, au afirmat in cursul zilei de ieri corespondentii la Bagdad ai Antenei 1 si Radio Romania. Rapirea celor trei jurnalisti de la Prima TV si "Romania libera" nu a fost revendicata pina ieri dupa-amiaza; de regula, mesajele de revendicare apar la aproximativ 72 de ore de la rapire. Impreuna cu cei trei romani se mai afla si un misterios om de afaceri irakiano-american, Mohammad Mussaf sau Mussa. Dupa unele surse, acesta a fost sponsorul deplasarii celor trei in Irak. Dupa altele, el s-a aflat alaturi de cei trei numai pentru a le mijloci intrarea la inalte personaje guvernamentale si ca traducator. Dan Dumitru, directorul Stirilor Prima TV, afirma ca omul de afaceri a disparut si el. Prezentam mai jos succesiunea evenimentelor desfasurate luni, 28 martie. (Iulian Comanescu, Miruna Olteanu, Cristian Oprea)

Ora 18.00. Marie-Jeanne Ion, redactor-sef la Stirile Prima TV, si Sorin Miscoci, operator, fac ultima transmisie in direct. Pentru "Focus", emisiunea informativa a postului TV, Marie-Jeanne Ion da detalii cu privire la masurile de securitate care au fost luate la Bagdad dupa ultimele atentate.

Ora 19.00. Ovidiu Ohanesian suna la "Romania libera". El glumeste cu colegul lui de la Investigatii, Mihnea Petru Pirvu, despre kebabul foarte popular ca hrana in lumea araba.

Ora 19.20. Marie-Jeanne Ion suna din nou in redactia Prima TV si spune ca a realizat interviul cu premierul irakian Iyad Allawi si ca pregateste pentru a doua zi (ieri - n.r.) un altul, cu presedintele irakian. "Discutia a fost normala, fara semne de panica", afirma Nicoleta Gavrila, directorul de productie stiri al postului.

Ora 19.40. Marie-Jeanne Ion da un al treilea telefon, dar de asta-data are o voce precipitata. Anunta ca ea si colegii ei au fost rapiti in timp ce, in paralel, poarta o discutie in engleza cu cineva. "Se auzea spunind in engleza: "Nu ne omoriti, sintem dintr-o tara saraca, n-avem bani"", relateaza un jurnalist de la Prima TV care a asistat la discutie, dar doreste sa-si pastreze anonimatul. "Apoi a inceput sa vorbeasca in araba. Cred ca voia sa ne traduca ce se intimpla acolo. Am inteles frinturi in care spunea ca Sorin (Miscoci - n.r.) este in porbagaj sau ii cerea cuiva sa se arunce la pamint", incheie sursa.

Ora 19.45. Marie-Jeanne Ion ii trimite lui Dan Dumitru, directorul Stirilor de la Prima TV, un mesaj in care afirma din nou ca au fost rapiti si il indeamna sa sune la Ambasada Romaniei din Irak. "Am aflat ca, tot aseara, jurnalista a dat un mesaj asemanator si unui membru al familiei", precizeaza Dumitru.

Ora 19.55. Dan Dumitru ii trimite lui Marie-Jeanne Ion un mesaj in care o intreaba daca poate fi sunata.

Ora 20.10. Dan Dumitru primeste prin SMS raspunsul: "Nu". "Dupa acest mesaj, la numarul ei raspundea un robot care spunea in araba ca telefonul nu se afla in aria de acoperire."

Ora 20.30. Reporterul Prima TV acreditat pe linga Ministerul Afacerilor Externe suna la MAE si anunta situatia de criza. Este instiintat directorul de cabinet al ministrului, care il contacteaza pe Mihai Razvan Ungureanu. Seful diplomatiei intruneste grupa operativa de criza, din care fac parte diplomati MAE, dar si reprezentanti din Serviciul de Informatii Externe, Directia Informatiilor Militare din MApN si Serviciul Roman de Informatii.
Jurnalistii Prima TV incep sa sune la colegii din diferite redactii pentru a-i ruga sa nu difuzeze stirea fiindca pun in pericol siguranta celor trei corespondenti in Irak.

Ora 20.40. Aflat la bordul aeronavei prezidentiale, presedintele Basescu este anuntat de ministrul de externe in legatura cu situatia creata, prin liniile telefonice prin satelit codate. Aghiotantul presedintelui face legatura imediat ce a primit primele date. Dupa convorbire, presedintele ia legatura cu serviciile secrete romane si aliate.

Ora 21.00. Grupa operativa de criza se intruneste, cu participarea unui reprezentant al Prima TV.
Stirea face inconjurul redactiilor. Pe ultima suta de metri, ziarele isi pun problema daca sa includa sau nu stirea in sumarul lor de a doua zi (ieri - n.r.).

Ora 23.50. Desi jurnalistii de la Prima TV insistasera in discutiile cu colegii lor ca aparitia informatiilor i-ar pune in pericol pe cei trei, Ministerul Afacerilor Externe da publicitatii un comunicat: "MAE impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au constituit imediat o echipa de gestiune informativa a acestei situatii".

Ora 00.10. Bazindu-se pe MAE ca sursa autorizata, Realitatea TV difuzeaza in premiera stirea disparitiei celor trei.

Ora 00.45. Presedintele Basescu aterizeaza pe Aeroportul "Henri Coanda", dar, contrar uzantelor, nu este intimpinat pe pista de reprezentantii guvernului. Tariceanu si Ungureanu urca la bordul aeronavei pentru a-i da presedintelui ultimele detalii cu privire la situatie.

Ora 00.50. Dupa ce au coborit din avion, presedintele Basescu si premierul Tariceanu fac scurte declaratii referitoare la disparitia jurnalistilor de la Prima si "Romania libera". Basescu: "In momentul de fata, structurile statului sint in alerta si decise sa rezolve problema". Tariceanu: "Zona in care a disparut grupul de trei jurnalisti nu este o zona caracterizata prin rapiri, ci mai degraba prin acte tilharesti".

Simona Marinescu: "Al-Qaida nu a revendicat rapirea"

Simona Marinescu ne-a precizat aseara ca, pina la ora 19.20 (ora Romaniei), rapirea celor trei jurnalisti nu a fost revendicata de Al Qaeda sau gruparea lui al-Zarkawi. Ea ne-a contactat telefonic pentru a nega unele informatii aparute in presa. "Al-Jazeera a dat ce a venit din Romania, ceea ce este foarte neobisnuit. Rapirea s-a produs, este cert. Sunt trei jurnalisti si un cetatean americano-irakian cu care ei au venit de-acasa. Stiu numele lui, serviciile insa au restrictionat circulatia acestui nume. Aici au folosit un localnic pentru a intra in legatura cu niste oficiali. Greseala care le-a fost fatala. La 30 de minute dupa ce s-au despartit de individ in cartierul Mansour si s-au deplasat spre hotel, au fost rapiti. Hotelul este Mayflower, linga Alhamra, foarte putin cunoscut si nu prea securizat. Nu sunt date in legatura cu vreo revendicare aici. Va rog sa ma credeti, nu va mint. Nu a aparut aceasta informatie inca. Toate serviciile sunt implicate, dar e nevoie si de multa atentie".

Al Hamiriya sau Al’Amiriyah?

In cursul zilei de ieri, in presa au aparut informatii conform carora jurnalistii sechestrati se aflau in drum spre localitatea irakiana Al Hamiriya.
In timpul telefonului pe care l-a dat in redactia Prima TV, Marie-Jeanne Ion a pronuntat un nume care ar putea fi si al cartierului Al’Amiriyah. Este mai probabil ca jurnalista de la Prima TV a vazut cu ochii ei ca se indreapta spre cartierul din apropierea aeroportului decit ca rapitorii i-ar fi dat informatii cu privire la orasul in care o vor duce.

Fragmentul de convorbire

Prima TV: "M-au rapit", zice.
Marie-Jeanne Ion: Acum!
Prima TV: Unde esti?
Marie-Jeanne Ion: ...intr-o masina, sa ne duca in Al’Amiriyah (Al Hamiriya).
Prima TV: Unde te duci?
Marie-Jeanne Ion: Ma duc in (indistinct).
Prima TV: Poti sa-mi spui unde te duci?... A inchis.

Mama operatorului Sorin Miscoci a presimtit ca fiului ei i se va intimpla o nenorocire

Mama lui Sorin Ovidiu Miscoci este socata. De cind a aflat despre rapirea fiului ei traieste doar cu tranchilizante. Femeia a presimtit ca fiului ei i se va intimpla o nenorocire in Irak. (Dragos Popescu)

Sorin Ovidiu Miscoci este cel mai bun cameraman plecat in ultimii ani din Sibiu la un post de televiziune central. Lansat in mass-media la RTS Sibiu, Sorin a decis in primavara lui 2001 sa-si incerce norocul la Prima TV. In scurt timp, el s-a impus ca unul dintre oamenii de baza ai postului bucurestean.
Sorin Ovidiu Miscoci a trecut ultima data pe la ai sai chiar la sfirsitul saptaminii trecute. Trebuia sa-si rezolve o problema legata de valabilitatea pasaportului. Cu acest prilej, el si-a anuntat parintii ca va pleca in Irak.

"Mama, nu te duce acolo ca-i razboi"

Maria Miscoci, mama lui Sorin, s-a speriat cind a auzit ca baiatul ei va pleca intr-o tara atit de periculoasa ca Irakul.
Ea chiar l-a rugat sa renunte la aceasta calatorie. Ieri, cind am contactat-o, ne-a spus ca avusese niste presimtiri sumbre. "Sint terminata. Aseara (n.r. - luni) m-au sunat sefii lui de la Prima TV si mi-au spus ca fiul meu a fost rapit in Irak. Eu sint putin bolnava si am crezut ca lesin. Nu ma mai opresc din plins de cind am aflat. I-am spus duminica, la plecarea spre Bucuresti: "Mama, nu te duce acolo ca e razboi, si in ultimele zile am tot avut semne asa mai rele. Stai in tara, baiatul mamii, ca nu e de bine acolo", dar nu a vrut sa ma asculte, ca asa a fost el tot timpul. A vrut sa fie primul peste tot. El mi-a spus ca e visul lui sa mearga acolo unde se petrec lucruri despre care trebuie sa afle lumea", ne-a declarat ieri Maria Miscoci.

Traieste cu tranchilizante

Mama cameramanului sibian este socata si plinge incontinuu de la rapirea fiului ei. Emotiva si bolnava de inima, Maria este acum sub influenta sedativelor. "Iau pastile de cind am aflat vestea. Sintem cu totii ingrijorati. Facem apel la autoritatile romane sa ne ajute ca fiul nostru sa se intoarca in siguranta acasa. Nu pot sa ies din casa si nu am puterea sa mai fac ceva. Ma rog la Dumnezeu ca Sorin sa vina teafar inapoi in tara", a ingaimat, cu lacrimi in ochi, mama lui Sorin Miscoci. Femeia a refuzat sa ii facem fotografii: "Nu vreau ca baiatul meu sa ma vada asa cind se va intoarce. Tot timpul mi-a spus sa nu pling daca i se intimpla ceva. Nici nu concep ca fiul meu cel drag sa nu vina acasa".

Sorin si gasca lui nebuna

Foarte bulversata de rapirea lui Sorin este si Laura Agirbiceanu, de la Kiss FM Sibiu, cea mai buna prietena a operatorului. "Chiar sint socata. Sorin este cel mai bun prieten al meu. Ne cunoastem de mai bine de zece ani, iar din 1998 am si lucrat impreuna la RTS Sibiu, apoi la PRO TV Sibiu. Eram o gasca nebuna de tineri jurnalisti. Am fost foarte apropiati si de cite ori vine la Sibiu ne adunam cu totii si povestim ce am mai facut in ultima vreme. Sper sa fie si acum asa. De cind il stiu, cel mai important pentru el era sa mearga acasa la prinz si sa savureze ciorba mamicii lui. Niciodata nu a facut rabat de la chestia asta. Sper sa se intoarca teafar acasa", povesteste Laura.

Anne-Marie Ohanesian le cere autoritatilor: "Salvati-l pe fratele meu!"

Sora lui Eduard Ovidiu Ohanesian e o profesoara de chimie sobra, in virsta de 42 de ani. Ea incearca sa-si protejeze mama bolnava de crunta veste ca fiul ei a fost rapit in Irak. Nu a fost sunata de nici o autoritate din Romania, dar spera ca acestea "sa faca tot ce le sta in puteri pentru a-mi salva fratele", a declarat Anne-Marie, aflata sub stare de soc. (Adrian Pelerin)

"Nici o oficialitate romana nu ne-a sunat pina acum", spune Anne-Marie Ohanesian, sora lui Eduard Ovidiu. Este o femeie cu privire si gesturi calme, profesoara de chimie la Scoala Centrala din Bucuresti. Cind a dat declaratia pentru "Evenimentul zilei" trecusera mai bine de 18 ore de la momentul rapirii. "Nici eu nu am luat legatura cu autoritatile, dar nici nu vad la ce ar folosi", a afirmat Anne-Marie.
Nu pare resemnata, ci doar perfect lucida: "Cine pleaca in Irak trebuie sa-si asume si astfel de situatii". A auzit despre disparitia fratelui ei la televizor, la ora 7.00 dimineata: "Primul pe care am vrut sa-l sun a fost domnul Petre Mihai Bacanu, dar nu am facut-o imediat. Abia mai tirziu am fost la redactia ziarului si am discutat cu dumnealui".

Tatal lui Ovidiu a murit acum trei ani

Ovidiu Ohanesian locuieste cu mama si cu sora sa. Tatal lor a murit in urma cu trei ani. Mama lui Ovidiu, in virsta de 70 de ani, a aflat de la radio abia in jurul orei 11.00 despre disparitia fiului sau. Pina atunci, Anne-Marie nu-i spusese nimic pentru a o menaja: "A auzit stirea si, cu toate ca nu se pronuntase nici un nume, era aproape sigura ca este vorba despre el". Anne-Marie ar vrea ca atitudinea mass-media din tara si din strainatate sa fie rezervata: "Lumea musulmana este imprevizibila si cred ca presa trebuie sa fie temperata in elanul ei".

"S-a facut ziarist pentru ca dorea ceva nou"

Eduard Ovidiu Ohanesian, nascut pe 1 ianuarie 1968, a intrat in presa in urma cu doi ani, dupa ce lucrase mai multa vreme ca operator de calculatoare. "Probabil ca a intrat in presa pentru ca voia ceva nou sau poate pentru bani desi nu stiu ce satisfactie materiala i-ar fi putut oferi munca de ziarist", mai spune Anne-Marie.
Nu vrea sa mai faca alte comentarii si spera doar ca autoritatile sa intreprinda tot ce se poate pentru salvarea celor rapiti. Nu vrea sa discute despre faptul ca Romania are trupe in Irak, dar in cele din urma spune: "George Bush ne-a vizitat si pe noi...".

Vestea rapirii ziaristei a cazut ca un trasnet in Buzau

Vestea rapirii jurnalistei de la Prima TV a provocat o puternica emotie printre locuitorii municipiului Buzau. Marie-Jeanne Ion este buzoianca, iar familia ei este bine cunoscuta in oras. Mama fetei este sefa Sectiei de urologie a Spitalului Judetean, iar sora - medic stomatolog. Tatal, Vasile Ion, medic si el, membru PSD, a fost prefectul judetului, iar acum este senator. (Doru Gheorghiade)

Dr. Magdalena Ion, mama ziaristei, a declarat ieri reporterilor ca in noaptea de luni spre marti a dat zeci, poate sute de telefoane pentru a obtine amanunte despre modul in care a disparut fiica sa cea mare. Pina la urma a aflat cum s-au intimplat lucrurile, dar a cerut tuturor, presei si autoritatilor, sa dea dovada de prudenta pentru a nu agrava situatia. "Deocamdata nu se stie cine sint rapitorii si ce cer in schimb", a spus doctorita Magdalena Ion, accentuind si faptul ca trebuie actionat cu tact pentru ca fata ei sa nu pateasca ceva si sa se intoarca sanatoasa acasa.

Tatal e impietrit

La rindul ei, sora mai mica a jurnalistei de la Prima TV, Ana-Maria Ion, medic stomatolog in Buzau, a asistat inmarmurita la derularea evenimentelor. Ana-Maria a facut prin intermediul presei un apel disperat catre rapitori si a declarat ca sora ei nu are nici o vina pentru razboiul din Irak. Cu lacrimi in ochi, Ana-Maria Ion a cerut ajutorul tuturor celor care pot face ceva pentru a-i salva sora. In ceea ce-l priveste pe tatal fetelor, Vasile Ion, acesta a ramas pietrificat de durere, declarind tuturor apropiatilor ca nu-i vine sa creada ca e adevarat ce i s-a intimplat fiicei sale.

Marie-Jeanne isi gasise vocatia

Marie-Jeanne Ion a fost inca din copilarie mai baietoasa. Un prieten din adolescenta, Adrian Gioba, azi cadru militar intr-o unitate din Capitala, sustine ca Marie-Jeanne dovedea inca de atunci ca are spirit de observatie si ca era facuta pentru meseria de jurnalist. "Observa toate detaliile si le comenta cu umor. Ii placea mult muzica rock si era foarte buna la limba engleza. Toate acestea, probabil, au facut din ea un bun reporter. Ceea ce i s-a intimplat efectiv m-a luat prin surprindere... Acum citva timp m-am intilnit cu Marie-Jeanne in Bucuresti. Spunea ca-i place ceea ce face, ca si-a gasit vocatia. Calatorea mult, si asta-i placea si mai tare. Acum, sper ca totul se va termina cu bine", a incheiat Adrian Gioba.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.