Calificarile profesionale ale avocatilor, cadrelor didactice, traducatorilor sau psihologilor din tarile membre UE care vor sa profeseze in Romania, vor fi recunoscute de catre autoritatie competente romanesti corespunzatoare fiecarei profesii, prevede un act normativ, publicat in Monitorul Oficial.

Actul normativ aduce prevederi noi referitoare la criteriile de recunoastere conform sistemului european general de recunoastere, posibilitatea adoptarii de platforme comune, libera prestare a serviciilor sau la cooperarea administrativa si implementarea Sistemului Informatic pentru Piata interna, informeaza NewsIn.

Recunoasterea profesionala se realizeaza de catre autoritatile competente romane corespunzatoare fiecarei profesii. De exemplu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, pentru profesia de expert contabil, Ministerul Justitiei pentru profesiile de traducator/interpret autorizat, consilier juridic, expert criminalist, expert tehnic judiciar, Oficiul National al Monumentelor Istorice pentru profesia de restaurator, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru cadrele didactice.

Persoanele care beneficiaza de recunoasterea calificarilor profesionale trebuie sa posede cunostinte de limba romana in masura in care sunt necesare exercitarii profesiei respective. Evaluarea cunostintelor lingvistice nu face parte din procedura de recunoastere. In acest scop, se accepta orice certificat lingvistic si orice alt mijloc de proba concludent. Procedura de examinare a cererii de catre autoritatea romana competenta trebuie finalizata intr-un termen cat mai scurt printr-o decizie motivata. Termenul nu poate fi mai mare de trei luni de la data prezentarii dosarului complet de catre solicitant.

Actul normativ contine de asemenea, dispozitii privind procedura de recunoastere in cazul liberei prestari de servicii, precum si in cazul stabilirii in Romania in vederea exercitarii uneia din profesiile reglementate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.