Scandalul Catedralei catolice "Sfantul Iosif" a fost puternic mediatizat si a adus in prim-plan un grup de investitori israelieni care au pus in pericol monumentul prin construirea unui colos de beton si sticla langa monumentul catolic.
Chiar Sfantul Scaun a luat pozitie fata de construirea cladirii langa catedrala catolica. Patriarhia romana s-a raliat pozitiei Vaticanului fata de amplasarea constructiei de 75 de metri in apropierea catedralei. La Constanta situatia se repeta.


Aceiasi investitori israelieni detin singurul mall din oras. Actualul Tomis Mall este construit pe vechea structura a vechiului magazin universal de conceptie comunista, care purta acelasi nume. In perioada 2002-2003, fostul magazin universal a fost extins. Utilajele din santier au produs vibratii care au afectat structura bisericii, iar acum au inceput sa se vada rezultatele. Mai mult, noul mall a luat deja fata Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", obiectiv de patrimoniu construit in urma cu 101 ani. Pana la extindere exista spatiu destul. Comunistii lasasera loc pentru parcare si pentru punerea in valoare a bisericii. Acum, biserica este mascata de cladirea mall-ului care se inalta la aproximativ 12 metri de curtea bisericii. Din pacate, agresiunea asupra bisericii continua cu o noua aripa a mall-ului, care este costruita chiar pe trama stradala din apropiere. Langa mall a existat o parcare care a ocupat si trama stradala. Cu aceasta parcare a fost blocata iesirea din Strada Grivitei pe care se afla si biserica spre strada principala, Stefan cel Mare. Ramasese totusi o cale pietonala de acces facila spre biserica. Acesta a fost primul pas spre izolarea totala a bisericii intre cladirea mall-ului si blocuri. Construirea unei noi aripi a mall-ului chiar pe Strada Grivita a demarat acum cu un santier arheologic. Fosta parcare a fost imprejmuita cu panouri si se lucreaza la un santier arheologic. Scopul este obtinerea certificatului de descarcare de sarcini arheologice si obtinerea unei autorizatii de construire a unei noi aripi. Strategia este ingenioasa si astfel se ocoleste si obtinerea avizului de mediu. Pana acum, investitorii israelieni au obtinut doua autorizatii de construire pentru organizare de santier arheologic. Pe pancarta existenta la fata locului se spune ca lucrarea reprezinta: "Imprejmuire teren pentru organizare de santier-cercetare arheologica cu piloni de sustinere". Suprafata este de 618 metri patrati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.