Aproape 100 de rromi romani, dintre care circa 50 copii, au fost expulzati astazi dimineata dintr-o tabara instalata in regiunea pariziana, urmand sa fie repatriati, au anuntat asociatii franceze care denunta "logica arestarilor in masa", relateaza NewsIn.

Autoritatile locale au asigurat ca cele trei autocare de la intrarea taberei din Bessancourt, suburbie nordica a Parisului, urmeaza "sa repatrieze in baza unei reveniri voluntare a familiilor in Romania".

"Suntem indignati de aceasta logica a arestarilor in masa, aceste masuri de repatriere pseudoumanitare. Majoritatea familiilor pe cale sa fie expulzate au formulat recursuri impotriva obligatiei de a parasi teritoriul, deci nu pot fi expulzate", a explicat Olivier Bethoux, membru al unei asociatii de asistenta pentru rromi.

In septembrie, masuri de expulzare au fost luate de autoritatile din departamentul Val d'Oise impotriva majoritatii ocupantilor a patru tabere de rromi, dintre care la Bessancourt, unde traiesc 500 de persoane, potrivit asociatiilor.

Astazi, 72 rromi romani, dintre care 22 copii, au fost expulzati in aceleasi conditii dintr-o tabara instalata sub o sosea suspendata, in regiunea pariziana.

Rromii romani sunt cetateni europeni de la aderarea Romaniei la UE, in ianuarie 2007, dar ei pot fi inca expulzati din Franta pe motive legate de "lipsa de resurse" si "tulburarea ordinii publice", a subliniat Olivier Bethoux. In general, insa, rromii se intorc foarte rapid dupa expulzare.

In august, ministrul pentru imigratie, Brice Hortefeux, a declarat ca romanii si bulgarii constituie o treime din cele 24.000 de persoane expulzate din Franta in 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.