Senatorii din Comisia juridica au stabilit, astazi, ca persoanele care au dobandit imobile in baza legii de reglementare a situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, si care au fost evacuate, vor beneficia de despagubiri la valoarea actualizata.

Modificarea a fost introdusa printr-un amendament formulat de senatorul PSD Serban Nicolae, adoptat cu majoritate de voturi, informeaza NewsIn.

"Persoanele care au dobandit locuinte in baza Legii 112/1995 si impotriva carora s-au pronuntat hotarari judecatoresti irevocabile de evacuare sunt despagubite la valoarea actualizata a pretului platit. In conditiile legii, aceste persoane beneficiaza de „dreptul de retentie al imobilului”, potrivit amendamentului social-democratului, ceea ce inseamna ca, desi au primit ordin de evacuare, locatarii imobilelor pot ramane in casele respective pana primesc despagubirile de la stat.

Aceasta initiativa legislativa amendeaza o propunere legislativa a PRM, pentru modificarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Potrivit formularii peremistilor, persoanele in cauza ar fi trebuit sa fie despagubite la valoarea de piata a locuintelor respective, stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare.

Demersul PRM a primit insa, aviz negativ din partea Consiliului Legislativ si din partea Comisiei pentru drepturile omului. Raportul de aprobare intocmit de Comisia juridica astazi, a fost unul suplimentar, care apreciaza ca propunerea vine in intampinarea cumparatorilor de buna-credinta.

Senatorii au considerat ca aceasta este o masura reparatorie pentru cei ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate si pentru care Guvernul trebuie sa aloce fonduri de la bugetul de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.